paŽnja
DOKTOR ALEKSANDAR OTKRIO ŠTA ZNAČI "E" OZNAKA NA HRANI: Ne, nije ono što ste MISLILI, istina je skroz DRUGAČIJA
Budući da postoji mnoštvo oznaka na nutritivnim nalepnicama, mnoge od njih samo unose nemir i paniku jer veliki broj ljudi i ne zna šta one zapravo predstavljaju.
Već decenijama unazad ishrana je važna tema kojoj se posvećuje posebna pažnja. Akcenat na zdravoj hrani je u ekspanziji, a na sve strane se govori o pozitivnim i negativnim posledicama određene hrane, kao i o tome koliko je zastupljena upotreba aditiva u namirnicama.
Budući da postoji mnoštvo oznaka na nutritivnim nalepnicama, mnoge od njih samo unose nemir i paniku jer veliki broj ljudi i ne zna šta one zapravo predstavljaju.
Povodom toga, doktor Aleksandar Matić je putem svog TikTok-a rešio da razjasni pojedine dileme. Evo šta predstavljaju oznake koje imaju na početku slovo "E" i koliko su aditivi zapravo nepoželjni:
Hajde da popričamo o "E" oznakama
Zbog čega se ljudi toliko plaše ovih oznaka i šta one zapravo znače? Za početak, šta uopšte znači to "E", pojasnio je dr Aleksandar Matić.
- Ako biste pitali 90% ljudi, siguran sam da bi vam rekli da to "E" znači emulgatori i da je to nešto strašno. Vreme je za malo hemije. Najprostije rečeno, emulgatori su zapravo jedinjenja koja omogućavaju da se dve nespojive supstance, što su najčešće voda i neka ulja, spoje u jednu takozvanu emulziju, a da ne dolazi do njihovog raslojavanja. Ti emulgatori mogu biti prirodnog porekla ili mogu biti veštački napravljeni, ali kakvi god da su moraju proći određene provere i da bi se koristili u hrani moraju da budu odobreni od određenih institucija koje se time bave - rekao je dr Matić.
"E" ne označava emulgatore
Kako je naglasio doktor, "E" na nutritivnim nalepnicama uopšte ne označava emulgatore.
- Verovali ili ne, to "E" označava Evropu. Odnosno svi aditivi koji se dodaju u hranu, bilo da su oni prirodnog porekla, bilo da su veštačkog porekla, u Evropi počinju sa slovom "E". Aditivi nisu napravljeni da nas ubiju ili oštete zdravlje, nego su, kao što im samo ime kaže, dodati hrani da bi se hrani produžio rok trajanja, da bi hrana lepše izgledala, da bi hrana bila ukusnija... I kao što rekoh, ti aditivi mogu biti prirodnog porekla, apsolutno prirodni i veštački napravljeni, ali evo jednog primera. Evo na primer jagoda. Na deklaraciji pakovanja jagoda, baš na sredini ima puno tih oznaka na "E", pa da vidimo šta one znače.
Evo "E160A" to je beta karoten, odnosno vitamin A, "E236" je formična kiselina, a "E300" je vitamin C. Naravno, sa nekim novim veštačkim aditivima koji se dodaju hrani je ok biti obazriv i ne unositi u sebe sve, ali 99,9999999999% tih aditiva koji se dodaju hrani su dugogodišnje provereni i koriste se već decenijama i nema potrebe sejati strah i plašiti se nečega što ne razumemo - objasnio je doktor.
(Espreso/Blic žena)