Ajvar, Foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

Recept

OVO JE STARI, PROVERENI RECEPT ZA NAJBOLJI AJVAR: Napravite ga onako kako su ga spremale NAŠE BAKE

Domaći je uvek bolji od kupovnog, pa naučite kako se pravi najbolji ajvar

Objavljeno: 17.08.2023. 15:40h

Pravi ajvar se pravi od pečenih paprika, ulja, soli i šećera. U principu u njega se ne dodaje ništa više, ali ako želite da bude pikantniji može da se stavi ljuta papričica. Jesen i zima ne mogu da se zamisle bez ajvara, a kako se paprike koriste u većini recepata za zimnicu, bitno je da odaberete kvalitetne.

Birajte one crvene, pljosnate i dugačke, pravilnog oblika. Treba da bude mesnata, ali što suvlja, tj. u mesnatom delu paprike ne sme biti mnogo vode.

foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

Sastojci:

25 kg paprika

250 ml ulja

1 kašika soli

1 kašika sirćeta

1 kašičica šećera

Priprema:

Ispecite paprike i stavite ih u najlon kese, pa ostavite da stoje nekih sat do dva. Nakon toga ogulite paprike i stavite u cedeljiku. Njabolje da stoje preko noći, jer moraju da se ocede. Paprike sameljite i dodajte ih u šerpu u koju ste malo nauljili. Pržite i mešajte, a u drugoj šerpi zagrejte ulje (250 ml).

foto: RINA

Preko paprika sipajte zagrejano ulje i dobro promešajte, pa nastavite da pržite. Potrebno je da pržite još nekih 2-3 sata, uz povremeno mešanje. Kao i kod džema, da li je ajvar gotov proveravate varjačom. Kada prođete varjačom po dnu i ako se ne smesa ne spaja odmah, gotov je.

Na kraju dodajte šećer, so i sirće i dobro promešajte. Pola sata pred kraj prženja sterilišite tegle u rerni na 100°C. Vruć ajvar sipajte u vrele tegle i zatvorite. Vratite u rerni i ostavite još sat vremena na 75°C.

Napomena: Nemojte da prepržite ajvar, jer može da se desi da ulje ispliva na površinu.

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

(Espreso/Stvar ukusa)