Kolač sa višnjama, Foto: Printscreen / Dacinaa Kuhinja

recept

OVO VOĆE SRBI NAJVIŠE VOLE, A EVO KAKO DA SPREMITE UKUSAN KOLAČ SA NJIM: Hrksava korica, a iznutra mekan KAO DUŠA

Nemci obožavaju da ga jedu leti, a sigurni smo da će i vama da se dopadne

Objavljeno: 17.08.2023. 17:00h

Starinski žuti kolač sa višnjama je svima jedan od omiljenih. Stalno smo ga jeli u detinjstvu, a mekano testa puno voća ne može da bude pogrešan izbor. Zato vam predlažemo da iskoristite sezonu šljiva i napravite jedan od najukusnijih kolača.

Dosta podseća na čuveni žuti kolač, ali se za ovaj koristi prhko testo preko kojeg se ređa najpoznatije srpsko voće, a onda preko se posipa mirisnim mrvicama. Nemci obožavaju da ga jedu leti, a sigurni smo da će i vama da se dopadne.

foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

Sastojci:

Za testo:

250 g brašna

30 g šećera

3 g soli

5 g suvog kvasca

70 g putera

1 jaje

1 kašika ekstrakta vanile

110 ml mleka

600 g šljiva

foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

Za gornji sloj:

100 g brašna

50 g šećera

4 g cimeta

prstohvat soli

60 g hladnog putera

Priprema:

U posudi pomešajte brašno, so, cimet i šećer. Promešajte, pa dodajte hladan puter i dobro sjedinite. Treba da dobijete sitne mrvice. Sklonite sa strane, možete da stavite i u frižider.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

U velikoj posudi pomešajte mleko, kvasac, so, šećer, jaje i vanilu. Dobro promešajte da se so i šećer potpuno rastvore. Dodajte 4 kašike brašna i sjedinite. Zatim dodajte puter sobne temperature i ponovo promešajte. Nakon toga dodajte preostalo brašno i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat i po vremena.

Tepsiju premažite uljem, pa utisnite testo. Preko poređajte iseckane šljive. Pokrijte krpom i ostavite nekih sat vremena. Pospite kolač mrvičastim testom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minta. Nakon 20 minuta pečenja okrenite pleh da se ravnomerno ispeče. Ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što ga izvadite iz pleha.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)