recept
OVO VOĆE SRBI NAJVIŠE VOLE, A EVO KAKO DA SPREMITE UKUSAN KOLAČ SA NJIM: Hrksava korica, a iznutra mekan KAO DUŠA
Nemci obožavaju da ga jedu leti, a sigurni smo da će i vama da se dopadne
Starinski žuti kolač sa višnjama je svima jedan od omiljenih. Stalno smo ga jeli u detinjstvu, a mekano testa puno voća ne može da bude pogrešan izbor. Zato vam predlažemo da iskoristite sezonu šljiva i napravite jedan od najukusnijih kolača.
Dosta podseća na čuveni žuti kolač, ali se za ovaj koristi prhko testo preko kojeg se ređa najpoznatije srpsko voće, a onda preko se posipa mirisnim mrvicama. Nemci obožavaju da ga jedu leti, a sigurni smo da će i vama da se dopadne.
Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
30 g šećera
3 g soli
5 g suvog kvasca
70 g putera
1 jaje
1 kašika ekstrakta vanile
110 ml mleka
600 g šljiva
Za gornji sloj:
100 g brašna
50 g šećera
4 g cimeta
prstohvat soli
60 g hladnog putera
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, so, cimet i šećer. Promešajte, pa dodajte hladan puter i dobro sjedinite. Treba da dobijete sitne mrvice. Sklonite sa strane, možete da stavite i u frižider.
U velikoj posudi pomešajte mleko, kvasac, so, šećer, jaje i vanilu. Dobro promešajte da se so i šećer potpuno rastvore. Dodajte 4 kašike brašna i sjedinite. Zatim dodajte puter sobne temperature i ponovo promešajte. Nakon toga dodajte preostalo brašno i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat i po vremena.
Tepsiju premažite uljem, pa utisnite testo. Preko poređajte iseckane šljive. Pokrijte krpom i ostavite nekih sat vremena. Pospite kolač mrvičastim testom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minta. Nakon 20 minuta pečenja okrenite pleh da se ravnomerno ispeče. Ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što ga izvadite iz pleha.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)