recept
RECEPT ZA TRADICIONALNU TURSKU POSLASTICU OD 20 MINUTA: Ratluk od JAGODE koji ćete smazati čim ga NAPRAVITE
Recept za pravi turski ratluk od jagode koji se tradicionalno služi uz šolju kafe.
Ovaj dezert ne samo da je izuzetno ukusan, već je i lako pripremiti kod kuće. Uz malo pažnje i strpljenja, za veoma kratko vreme možete uživati u ovom aromatičnom i osvežavajućem zadovoljstvu.
Vreme pripreme:
Oko 20 minuta (plus vreme hlađenja)
Sastojci:
200 grama jagoda
120 grama šećera u prahu
Sok od pola limuna
1,5 kesica želatina (oko 15 grama)
Priprema:
1. Usitnite jagode štapnim mikserom ili u blenderu, a zatim ih pomešajte sa želatinom. Ostavite da smesa nabubri.
2. U šerpici kombinujte šećer u prahu i sok od limuna. Dobro promešajte i zagrevajte na vrlo blagoj vatri. Dodajte smesu s jagodama i želatinom.
3. Pazite da mešavina ne proključa. Samo je potrebno da bude topla i da se želatin potpuno otopi. Sklonite šerpicu s ringle.
4. Ostavite smesu da se ohladi, a potom je mutite nekoliko minuta mikserom dok se ne zgusne.
5. Obložite dublju tepsiju pek papirom i prelijte pripremljenu smesu u nju. Stavite tepsiju na hladno mesto ili u frižider da se masa stegne.
6. Nakon nekoliko sati, izvadite ratluk iz tepsije i secite ga na željene oblike, na primer, na kocke.
7. Pre služenja, pospite ratluk šećerom u prahu kako bi dobio dodatni šarm i dekorativni izgled.
(Espreso/24sedam)