Punjeni plavi patlidžan, Foto: Printscreen/ Youtube/ Bakina kuhinja
jednostavno
NAJBOLJE LETNJE POVRĆE, A SVI GA SE PLAŠE: Sprema se prostije nego što ste mislili, evo i CAKE (RECEPT)
Idealna večera za dvoje
Objavljeno: 16.08.2023. 18:50h
Ivona Jelić
Najbolji letnji specijalitet koji možete da zateknete na nečijoj trpezi. Svi se brinu oko pripreme ovog povrća, a zapravo je vrlo jednostavno. Idealna večera za dvoje.
Punjeni plavi patlidžan:
Sastojci
- malo soli
- 1 kašika ulja
- 1 veći paradajz
- 2 plava patlidžana (svaki oko 250 gr)
FIL
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičce mlevene začinske paprike - može ljuta
- kašičica ajvara
- 1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća
- malo seckanog peršuna - može i suvi
- malo belog luka u prahu
- 60 gr pirinča ( ja koristim integralni)
- 1 kašika ulja
- 1 manji crni luk
- 30 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih)
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
- Plave patlidžane preseći uzduž na dva dela, izdubiti ih na debljinu od 0,5 cm (sredinu ostaviti za fil). Posoliti ih i ostaviti 15-20 minuta da odstoje i puste crni sok. Isprati ih pod mlazom vode, osušiti kuhinjskom krpom.
- Skuvati pirinač "al dente", preliti hladnom vodom i procediti. Na ulju propržiti iseckani crni luk da svene, dodati sitno iseckanu sredinu patlidžana, posoliti, propržiti još malo, pa skloniti sa vatre. Dodati procedeni pirinač, mix pahuljica, ajvar i ostale začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.
- Polutke patlidžana bogato puniti filom i ređati u uljem podmazani vatrostalni sud. Odozgo poređati kolutove paradajza, pa staviti da se peče 45 minuta na 220° C Može se posuti i omiljenim sušenim travkama pre pečenja.
RECEPT DANA: Biftek Velington - kruna kulinarstva! Ako savladate pripremu ovog jela, smatrajte da ste uspeli:
(Espreso/ Coolinarka)