Ribanac, Foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce
saznajte
OVAKO NAŠI STARI SPREMAJU KUPUS RIBANAC: Ne propada im samo ZBOG 1 SASTOJKA koji obavezno DODAJU
Uz ovaj trik, spremićete ribanac za maksimum 4 dana
Objavljeno: 16.08.2023. 17:19h
> 17:21h
Ivona Jelić
Da ne čekate nedeljama da se ukiseli, ovo je najbrža metoda kada vam treba ribanac. NIkada brže ga nećete spremiti, evo šta treba da uradite.
Ključ je ako možete, držite ga na nekom što toplijem delu u kući.
Sastojci:
- Glavice kupusa (po želji)
- So
Priprema:
- Iseckati, narendati tj naribati kupus kao za salatu, ne pretanko. Odgovarajući lonac dobro obrisati, jer unutrašnjost lonca mora da bude potpuno suva. U suv lonac staviti pripremljen kupus, samo koliko da pokrije dno lonca. Ovaj sloj kupusa ravnomerno posoliti, kao salatu. E sad meni u pomoć pristižu muške ruke, ali nije obavezno.
- Ručnom alatkom za pire, ili nekom drugom, možda tučkom za meso,dobro ispritiskati kupus u loncu. Ovako sabijati kupus sve dotle dok se ne pojavi sopstveni sok koji je pustio kupus, sok mora da dobro da ovlaži kupus. Preko ovog sloja staviti sledeći sloj svežeg kupusa, obavezno posoliti, pa ponoviljati postupak sve dok ima kupusa.
- Pripremljen kupus na omaj naćin, poklopiti odgovarajućim plitkim tanjirom.Napuniti veću teglu sa vodom pa spustiti na tanjir u loncu. Na ovaj način će kupus biti potpuno potopljen u sopstvenoj čorbi. Ako nije tako, kupus se neće ukiseliti, već će se ubuđati. Lonac staviti na toplo mesto Posle četiri dana probajte kupus, ako nije dovoljno kiseo nek odstoji još jedan dan. Veoma je ukusan i zato spremite po svojoj želji omiljeno jelo ili salatu.
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak:
(Espreso/ Coolinarka)