paŽnja
OVAKVU BORANIJU ZAGREPČANI OBOŽAVAJU: Uopšte je NE KUVAJU kao mi, zbog ovih SASTOJAKA se "DAVE" U NJOJ
Ako želite da ovo jelo pretvorite u konkretniji obrok, s boranijom skuvajte i nešto krompira i sve zajedno pomešajte
Varivo po kojem plivaju mahune je mnogima asocijacija na boraniju. Međutim, da ova namirnica može biti mnogo više od toga pokazuje specijalitet "abšmalcane mahune", zaboravljeno jelo koje Zagrepčani obožavaju.
Jelo je dobilo ime prema nemačkoj reči za masnoću – „schmaltz“. Prezle mogu da se preprže na masti, ulju ili maslacu – na vama je izbor, dok će im dodatnu dozu ukusa dati komadići naseckane slanine i belog luka.
„Abšmalcane mahune“ su pravi zagrebački specijalitet koji se u glavnom gradu Hrvatske jede već decenijama. Pravi se od zelene boranije koja se prvo skuva u vodi, a potom preprži na nekoj vrsti masnoće s prezlama.
Ako želite da ovo jelo pretvorite u konkretniji obrok, s boranijom skuvajte i nešto krompira i sve zajedno pomešajte.
Sastojci:
– 500 g boranije
– 100 g maslaca
– 70 g prezli
– 1 do 2 čena belog luka
– so i biber po želji
Priprema:
Očistite boraniju i stavite je da se kuva u posoljenoj vodi. Kuvajte je zajedno s krompirom nasečenim na kocke. Boraniju skuvajte al dente. Kad povrće omekša, ocedite višak vode, a boraniju ostavite sa strane.
U većem tiganju ili šerpi zagrejte maslac na laganoj temperaturi i dodajte naseckani beli luk i mrvice. Pržite nekoliko minuta na laganoj temperaturi, a potom dodajte kuhanu boraniju i sve dobro promešajte. Posolite i zabiberite po želji.
Poslužite jelo toplo.
(Espreso/punkufer.dnevnik.hr)