saveti
DA VAM PIRINAČ NE BI BIO BLJUTAV I LEPLJIV MORATE GA SPREMITI OVAKO: Bitno je da PRE KUVANJA uradite OVU STVAR
Kuvajte oko 25 minuta dok pirinač posve ne omekša
Kod kuvanja pirinča važi pravilo da na jednu šoljicu (otprilike 250 mililitara) pirinča idu dve šoljice vode. Dve šoljice pirinča dovoljne su za dvoje, a četiri za četvoro ljudi. Pre kuvanja, pirinač treba oprati kako bi nestale sve nečistoće.
Priprema:
Prvi korak do savršenog pirinča jeste prženje na ulju. Zagrejte ulje i dodajte pirinač i prepržite dok ne dobije žućkastu boju.
Nakon toga ulijete vodu i posolite. Čim pirinač provri, lonac poklopite i smanjite vatru. Kuvajte oko 25 minuta dok pirinač posve ne omekša.
Ulje će sprečiti lepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuvanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi pirinač osto beo.
Osim toga, pirinač možete pripremiti tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite opran pirinač i kuvate dok na zavrije. Nakon toga smanjite vatru i kuvajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u pirinač umešajte malo maslaca kako se zrna ne bi slepila.
Majke i snajke
(Espreso/24sedam)