Pirinač, Foto: Printscreen/Youtube/Gastro brat

saveti

DA VAM PIRINAČ NE BI BIO BLJUTAV I LEPLJIV MORATE GA SPREMITI OVAKO: Bitno je da PRE KUVANJA uradite OVU STVAR

Kuvajte oko 25 minuta dok pirinač posve ne omekša

Objavljeno: 14.08.2023. 14:18h

Kod kuvanja pirinča važi pravilo da na jednu šoljicu (otprilike 250 mililitara) pirinča idu dve šoljice vode. Dve šoljice pirinča dovoljne su za dvoje, a četiri za četvoro ljudi. Pre kuvanja, pirinač treba oprati kako bi nestale sve nečistoće.

Priprema:

Prvi korak do savršenog pirinča jeste prženje na ulju. Zagrejte ulje i dodajte pirinač i prepržite dok ne dobije žućkastu boju.

foto: Prinstcreen/Youtube/ Jamie Oliver

Nakon toga ulijete vodu i posolite. Čim pirinač provri, lonac poklopite i smanjite vatru. Kuvajte oko 25 minuta dok pirinač posve ne omekša.

Ulje će sprečiti lepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuvanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi pirinač osto beo.

Osim toga, pirinač možete pripremiti tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite opran pirinač i kuvate dok na zavrije. Nakon toga smanjite vatru i kuvajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u pirinač umešajte malo maslaca kako se zrna ne bi slepila.

Majke i snajke

(Espreso/24sedam)