RECEPT ZA PINĐUR
OVAKO MAKEDONKE PRAVE PINĐUR: Kažu da je bolji od AJVARA, jedan sastojak PRAVI RAZLIKU (RECEPT)
Makedonski pinđur je savršen kao prilog uz razna jela
Uz ajvar, pinđur predstavlja najpopularniju zimnicu većine Srba. Sprema se veoma slično, glavna razlika je što mu je glavni sastojak plavi patlidžan, a ne paprika.
U zavisnosti od kraja, pinđur može da ima neke sitnije varijacije, a mi vam dajemo recept za makedonski, po mnogima najukusniji.
Makedonski pinđur je savršen kao prilog uz razna jela ili jednostavno kao namaz za hleb i pogaču. Uživajte u ovom tradicionalnom receptu!
Sastojci:
2 kg crvenih paprika
1 kg paradajza
500 g patlidžana
500 g tikvica
150 g ljutih papričica
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
1/2 šolje ulja
1 kašičica soli (ili po ukusu)
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice aleve paprike
1/2 kašičice šećera
sirće (po ukusu)
Priprema:
Operite paprike, patlidžane, tikvice i paradajz. Isecite paprike na polovine, kljute papričice najsitnije isecite, a patlidžane i tikvice na kolutove. Ogulite paradajz (možete ga kratko preliti vrelom vodom da lakše skinete kožicu) i iseckajte ga na kockice. U većem loncu, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, sitno seckane, i dinstajte ih dok ne postanu staklasti.
Dodajte iseckane paprike, patlidžane, tikvice i paradajz u lonac. Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku. Dobro promešajte sve sastojke. Smanjite temperaturu i poklopite lonac. Ostavite povrće da se krčka i da pusti svoje sokove oko 2-3 sata, povremeno mešajući.
Nakon što se povrće skuvalo i omekšalo, dodajte šećer i, po ukusu, malo sirćeta. Nastavite kuvanje još neko vreme kako bi se svi ukusi sjedinili i smesa zgusnula. Ovo može potrajati još 1-2 sata, pa budite strpljivi. Kada je pinđur skuvan, proverite i prilagodite začine i sirće prema ukusu. Vrući pinđur sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Čvrsto zatvorite, pa prevrnite naopačke i ostavite ih tako nekoliko minuta kako bi se stvorilo vakuumsko zatvaranje. Nakon što se tegle ohlade, čuvajte pinđur na tamnom i hladnom mestu.
Bonus video:
(Espreso / Stvar ukusa)