Tri leće, Foto: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica

PREUKUSNO!

NAJLAGANIJI RECEPT ZA TRI LEĆE KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Bez kondenzovanog mleka, a podjednako ukusno!

Kolač koji obožava cela porodica!

Objavljeno: 12.08.2023. 12:05h

O poreklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mleka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, a spominju se i Albanija i Turska.

Ono oko čega se svi slažu jeste da mu je ukus božanstven.

Tri leće se u većini slučajeva pravi sa kondezovanim mlekom koje je poprilično teško naći. Ovaj recept se od drugih razlikuje baš zbog toga, jer za njega nije potrebna ta vrsta mleka.

Sastojci:

6 jaja

300 gr šećera

200 gr brašna

200 gr griza

prašak za pecivo

prstohvat soli

vaniln šećer

Preliv:

1 l slatke pavlake

500 ml mleka

150 grama mleka u prahu

Za karamel:

100 gr šećera

100 ml slatke pavlake

80 g putera

malo soli

Priprema:

Razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje. Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.

Pleh obložite pek papirom i smesu izručite u njega.

Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.

Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte sa čačkalicom.

U veliku šerpu sipajte 300 ml mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite. Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 ml mleka prelijte preko kolača.

FOTO: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica
FOTO: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica
FOTO: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica
FOTO: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica
FOTO: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica
FOTO: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica
FOTO: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica
FOTO: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica
FOTO: Printscreen/Youtube/Pekar Pekarica

Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.

Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane. Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.

Tri leće ostavite na par sati u frižideru.

Isecite ga na velike kocke i uživajte.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf.rs)