PREUKUSNO!
NAJLAGANIJI RECEPT ZA TRI LEĆE KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Bez kondenzovanog mleka, a podjednako ukusno!
Kolač koji obožava cela porodica!
O poreklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mleka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, a spominju se i Albanija i Turska.
Ono oko čega se svi slažu jeste da mu je ukus božanstven.
Tri leće se u većini slučajeva pravi sa kondezovanim mlekom koje je poprilično teško naći. Ovaj recept se od drugih razlikuje baš zbog toga, jer za njega nije potrebna ta vrsta mleka.
Sastojci:
6 jaja
300 gr šećera
200 gr brašna
200 gr griza
prašak za pecivo
prstohvat soli
vaniln šećer
Preliv:
1 l slatke pavlake
500 ml mleka
150 grama mleka u prahu
Za karamel:
100 gr šećera
100 ml slatke pavlake
80 g putera
malo soli
Priprema:
Razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje. Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.
Pleh obložite pek papirom i smesu izručite u njega.
Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.
Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte sa čačkalicom.
U veliku šerpu sipajte 300 ml mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite. Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 ml mleka prelijte preko kolača.
Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.
Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane. Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.
Tri leće ostavite na par sati u frižideru.
Isecite ga na velike kocke i uživajte.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf.rs)