zimnica
STARINSKI NARODNI RECEPT ZA TURŠIJU SA SIRĆETOM: Sve što vam treba je BURE i čisto POVRĆE mi imamo TAJNU za PRELIV
Domaća starinska turšija je ukusna, ali i veoma korisna namirnica, puna važnih nutritijenata
Industrijska turšija prolazi proces pasterizacije kojom se zaustavljaju enzimski procesi. Pasterizacija ubija korisne laktobacile, pa nije ni blizu zdrava kao domaća. Osim toga sadrži mnogo više soli i sirćeta, što nije preporučljivo.
Preporuka stručnjaka je da, ako već stavljamo konzervans u turšiju moramo strogo voditi računa o doziranju. Na kilogram hrane nе treba stavljati više od jednog grama konzervansa.
Domaća starinska turšija je ukusna, ali i veoma korisna namirnica, puna važnih nutritijenata.
Za pravljenje zimnice potrebno je pripremiti:
- povrće,
- posudu u koju će se stavljati - plastično bure za turšiju sa poklopcem,
- vodu,
- so,
- šećer,
- alkoholno sirće,
- konzervans i
- vinobran,
- biber u zrnu.
Povrće se stavlja po želji, a najčešće u turšiju idu paprika babura, paradajz, paprika šilja, krastavac, šargarepa, karfiol, zeleni paradajz i sveži kupus.
Kod izbora i pripreme povrća treba obratiti pažnju na nekoliko bitnih stvari:
- važno je da povrće bude sveže i zdravo
- krastavac ne treba da bude duži od 10 cm, čvrste strukture
- karfiol što belji, bez žućkastih fleka
- šargarepa jedra i što tvrđa
- paprika bez ikakvih fleka, mekanih delova i zdrava iznutra
- peteljke obavezno otkloniti
Pranje: Povrće je neophodno dobro oprati, najbolje manjom mekšom četkom ili četkicom za zube kako bi se uklonili i najsitniji tragovi nečistoća. Isprati u tri vode.
Bure za turšiju takođe dobro oprati deterdžentom za sudove, a zatim i rastvorom vode i sirćeta.
Ređanje povrća: Količina povrća se određuje po potrebi, a na osnovu toga bira i odgovarajuće plastično bure.
Povrće se slaže tako što se poređa jedan red paprike, preko njega sloj paradajza, karfiola, šargarepe... itd, prema željenom redosledu dok se ne potroši svo povrće ili napuni bure.
Recept za rastvor za prelivanje turšije
Za tradicionalnu starinsku turšiju rastvor se pravi od:
- 1l alkoholnog sirćeta
- 3l vode
- 200gr šećera
- 150g soli
- 10gr konzervansa
- 5gr vinobrana
- 1 kesice opranih zrna bibera
Priprema:
- Staviti 1l vode da prokuva i da se malo ohladi, pa dodati sve sastojke osim sirćeta i ostatka vode. Kad se sve to lepo otopi, sipa se preostala voda i sirće. Sačekati da se ohladi, pa preliti preko poređanog povrća.
- Preko turšije staviti plastični pritiskivač za bure, a preko njega teret koji će obezbediti da svo povrće bude dobro potopljeno. Ranije se stavljao dobro opran kamen, ali i veća oprana napunjena flaša će ispuniti zadatak.
- Turšiju je najbolje da pripremati i čuvati u hladnom špajzu ili podrumu
ZAPEČENA SKUŠA: Lak i brz recept:
(Espreso/ Mojshop)