recept
NAPRAVITE NAJVAZDUŠASTIJU POSLASTICU DO SADA: Kuglof od BELANACA i jednog posebnog sastojaka će se TOPITI U USTIMA
Obavezno napravite ovaj kuglof od belanaca i kokosa, garantujemo da ništa mekše i vazdušastije niste probali...
Najvazdušastiji kuglof koji ćete probati! Sprema se ne od celih jaja, već samo od belanaca umućenih u čvrstu penu! Dodajte i malo limunovog ili pomorandžinog soka da kuglof još lepše zamiriše...
Sastojci:
6 belanaca
200 g šećera
200 g kokosovog brašna
100 g maslaca, otopljenog i ohlađenog
1 kašičica vanilin šećera
prstohvat soli
malo rendane kore limuna (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 170°C i pripremite kalup za kuglof tako što ćete ga namastiti i posuti brašnom. U velikoj posudi, koristeći mikser, umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg.
Postepeno dodajte šećer u sneg od belanaca, muteći konstantno, dok smesa ne postane sjajna i čvrsta. Dodajte otopljeni i ohlađeni maslac, vanilin šećer i, ako koristite, rendanu koricu limuna. Nastavite s mešanjem dok se sve lepo ne sjedini.
Postepeno umešajte kokosovo brašno u smesu, lagano mešajući da smesa ne splasne. Sipajte smesu u pripremljeni kalup za kuglof. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, ili dok kuglof ne postane zlatno smeđe boje. Proverite čačkalicom da li je pečen iznutra.
Izvadite kuglof iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu nekoliko minuta pre nego što ga izvrnete na žičanu rešetku da se potpuno ohladi. Kada se kuglof ohladi, pospite ga šećerom u prahu ili kokosom, ako želite, i poslužite ga isečenog na komade.
(Espreso/Stvar ukusa)