SAZNAJTE
SRBI OVU HRANU JEDU SVAKI DAN, A NE ZNAJU DA PODIŽE HOLESTEROL: Dovoljan je zalogaj da vam "SKOČI" U NEBESA
Kad je holestrol povišen, on se akumulira u arterijama, formiraju se plakovi, odnosno naslage
Svi znaju da postoje "dobar" (HDL) i "loš" (LDL) holesterol, a za zdrav organizam je najvažnije da oni budu u balansu, odnosno da ne prelaze referentne vrednosti. U zavisnosti od laboratorije, optimalne vrednosti ovih masnoća iznose:
Normalne vrednosti dobrog holesterola su 1.03-1.55 mmol/l.
Normalne vrednosti lošeg holesterola su 1,55-4,53 mmol/l.
Kad je holestrol povišen, on se akumulira u arterijama, formiraju se plakovi, odnosno naslage. Ove naslage ometaju protok krvi, otežavaju ga, što dovodi do sužavanja krvnih sudova. Na osnovu toga, tkiva i organi ljudskog tela prestaju da dobijaju dovoljno kiseonika za ishranu. Pored toga, kada se ti plakovi razgrađuju, počinju da se formiraju krvni ugrušci, koji i te kako mogu da budu opasni po zdravlje - začepljuju krvotok i dovode do ozbiljnih bolesti (tromboze), a mogu da imaju i fatalne posledice.
Ključan faktor za uspostavljanje ravnoteže holesterola jeste ishrana. I dok postoje namirnice koje ga podižu, isto tako ima i obnih koje utiču na njegovo snižavanje. Pa tako, neka hrana izaziva rast "lošeg" holesterola, a ima i one koja pomaže "dobrom" da skoči.
Koja hrana podiže "loš", odnosno LDL holesterol?
Meso i proizvodi od njega - doprinose visokom nivou holesterola zbog činjenice da su izvor zasićenih masti. Zbog toga stručnjaci preporučuju da u ishrani izbegavate masnoće, svinjetinu, masnu junetinu i jagnjetinu, masnu živinu kako biste izbegli skok holesterola. Takođe je neophodno ukloniti iz ishrane kobasice, dimljeno meso i jela od mlevenog mesa.
Mlečni proizvodi - ovu vrstu namirnica ne treba u potpunosti izbaciti, ali ih konzumirati umereno. Potrebno je dozirati unos putera, pavlake, svežeg sira. U loše kombinacije se ubrajaju svež sir začinjen pavlakom, kafa sa mlekom, palačinke sa sirom, kolači od sira sa pavlakom...
Preterivanje u slastkišima - jednostavni ugljeni hidrati, šećer i drugi sastojci koji se koriste za pripremu ove hranesu jednostavno štetni po zdravlje i nisu dobri za zdravlje krvnih sudova.
Koja podiže "dobar", odnosno HDL holesterol?
Postoje namirnice koje, naprotiv, treba uključiti u vašu ishranu kako biste poboljšali zdravlje krvnih sudova. One pomažu u smanjenu ukupnog holesterola i povećanju HDL:
Meko kuvana jaja - ali ovde je važna količina, ne treba ih koristiti više od par komada dnevno.
- Biljna nerafinisana ulja - laneno, maslinovo i drugo.
- Riba - najbolje nemasna.
- Orašasti plodovi.
- Avokado.
Hrana koja obiluje rastvorljivim vlaknima - mekinje, jabuke, kruške, šargarepa, ječam, šljive, pasulj...
Važno je zapamtiti da sve ove namirnice treba konzumirati umereno, kao i voditi računa da one koje su loše ne preovladuju u vašem jelovniku.
(Espreso/mondo)