Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ Hearty and tasty

recept

OVO STARINSKO JELO IZ ŠUMADIJE OSTAVLJA BEZ TEKSTA: Jednostavan RECEPT zbog koga će gosti olizati TANJIRE

Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni.

Objavljeno: 08.08.2023. 12:22h

Sastojci za veći broj osoba:

1,5 kg.suvog pasulja

so ili vegeta po ukusu biber po ukusu

4 glavice crnog luka

dosta ulja

1 supena kašika aleve paprike

Začini za kuvanje pasulja:

nekoliko zrna bibera

2 lista lovora

1 suva paprika

par čenova belog luka

Priprema:

Pasulj, koji je prethodnu noć bio potopljen u hladnu vodu, skuvati sa predviđenim začinima, kad je skuvan i oceđen, izblendirati ga da bude sasvim gladak ili može neki komadić i da ostane, kako ko voli. Onda ga začinite veegetom i mlevenim biberom po ukusu. Sačuvajte vodu od kuvanja, može da zatreba da se njome dotera gustina pasulja. Na malo većoj količini ulja propržite naseckani crni luk i kad je luk staklast, stavite kašiku aleve paprike i odmah sklonite sa ringle da ne pregori paprika. Ovako pripremljen luk stavite u izblendirani pasulj, pa još kratko blendirajte da se i luk izblendira i sjedini sa pasuljem. Sad doterajte gustinu, ako je pregusto, sipajte malo vode, ali ne sme da bude retko. Može da se zapeče kratko u rerni. Probajte i doterajt ukus solju i biberom. Meljanik se jede prohlađen, ne sasvim hladan (kao što se recimo jedu bobove pihtije). Pred serviranje se prelije sa malo ulja u kome je propržena aleva paprika. Odlično ide uz prženu ribu.

(Espreso/alo.rs)