Reforma, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

domaćinska

TORTA KOJU POREDE SA REFORMOM ZALUDELA JE SVET: Recept je PROST i JEDNOSTAVAN, a zbog UKUSA ćete samo nju PRAVITI

Najukusnija Širili Templ torta koju ćete probati, uz nekoliko sastojaka i malo vremena, ješćete najbolji dezert na svetu

Objavljeno: 07.08.2023. 23:30h

Širli Templ je najvoljenija torta na našem području, podseća na Reformu, ali je dosta punijeg i lepšeg ukusa.

Recept za ovu tortu može malo da se razlikuje, zavisi koga pitate, ali ovaj naš je savršen. Iako sedam jaja za tortu deluje kao mnogo, mislimo da je izvrsna:

foto: Printscreen/ Youtube/ Nađa

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 160g šećera
  • 200g čokolade
  • 200g putera
  • 7 belanaca
  • 140g šećera
  • 7 žumanaca
  • 100g otopljene čokolade
  • 150g pečenih mlevenih lešnika
  • malo ruma
foto: Printscreen/ Youtube/ Nađa

Priprema:

  1. Odvojiti 7 belanaca od žumanaca, pa ih umutiti u čvrst sneg (uz dodatak par kapi limuna). Dodati 140g šećera i nastaviti mućenje. Potom dodati žumanca, i otopljenu čokoladu. Na kraju umešati lešnike i izmešati špatulom.
  2. Pripremljenu smesu izliti u pleh približnih dimenzija 28x37cm ili sličan, postavljen
  3. papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Ohladiti.
  4. 4 jaja i 160g šećera dobro umutiti dok sasvim ne posvetle, pa ih prebaciti u posudu koju treba staviti iznad lonca sa vodom koja vri (ili presuti u lonac za kuvanje mleka na pari, sa piskom). Kuvati uz stalno mešanje 10-15 minuta. Nakon toga dodati 200g čokolade izlomljene na sitnije komade i mutiti da se sasvim sjedini. Skloniti sa ringle, pa nakon par minuta dodati komade putera, sve vreme mešajući. Ostaviti fil da se malo prohladi.
  5. Koru iseći na tri ili četiri jednake trake (u zavisnosti da li želimo nižu, a širu ili užu i višu tortu). Svaku traku poprskati mešavinom ruma i vode, pa filovati. Istim filom premazati tortu i okolo. Po želji posuti lomljenim lešnikom.
  6. Ohladiti pre služenja.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

(Espreso/ Kuhinja zaposlene žene)