Pasta, Foto: Printscreen Youtube

smršajte lako

JEDITE VAŠU OMILJENU PASTU I MRŠAVTE: Skrob i testenina NISU VAŠI NEPRIJATELJI, evo i kako

Stručnjaci podsećaju da su ugljeni hidrati jedan od tri najvažnija mikronutrijenta

Objavljeno: 08.08.2023. 06:45h

Ukoliko ste na putu gubljenja kilograma, ova vest bi mogla vas posebno da obraduje! Naime, verovatno je prva stvar koju ste uradili, kada ste krenuli u taj iscrpljujući proces, izbacivanje ugljenih hidrata i to je ujedno bila najteža odluka.

Ali, stručnjaci sada poručuju da ne morate da se odreknete testenine i krompira, posebno zahvaljujući jednom zgodnom triku.

foto: Bakina kuhinja

Stručnjaci za hranu poručuju da se sve svodi na to kako ove namirnice služite i jedete.

Trik je vrlo jednostavan, a opet tako učinkovit: umesto da sipate vrelu testeninu i jedete tek ispečen krompir, ohladite ih kako bi se ohladili i ugljeni hidrati!

Zašto? Zato što hladni ugljeni hidrati imaju niži glikemijski indeks.

Lični trener Nik Mičel kaže: - Hrana sa nižim glikemijskim indeksom može vam pomoći da smršate, jer čini da se duže osećate siti.

- Ona takođe mogu da zaustavi nagli porast i pad nivoa šećera u krvi koji dovodi do gladi, koji izaziva prejedanje i povećanje telesne težine.

Pakuješ ručak za posao? Skuvaj hranu bogatu ugljenim hidratima prethodne noći i jedi je hladnu sledećeg dana. Hladna testenina ili salata od pirinča sa puno povrća, ili hladna krompir salata sa domaćim kečapom, a ne majonezom, i puno začinskog bilja su idealni.

foto: Printscreen/ YouTube/ Hrana i Vino MKD

Skrob je vaš prijatelj

Neka hrana bogata ugljenim hidratima, kao što su pasulj i krompir, takođe su odličan izvor otpornog skroba.

Ova vrsta skroba se ne vari i deluje kao vlakna, nudeći mnogo zdravstvenih pogodnosti za vaš organizam, uključujući snabdevanje creva probioticima (odlično za dobre bakterije u crevima). Takođe se smatra da može pomoći u smanjenju upala u telu i može pomoći u prevenciji raka debelog creva.

Osim toga, može vam pomoći i da smanjite telesnu težinu tako što vam pomaže da se duže osećate sito.

Inače, možete povećati otporni skrob u pomenutoj hrani tako što ćete je jesti hladnu, a to vam čak može pomoći i da izbegnete skokove šećera u krvi.

Ne demonizujte ugljene hidrate

Ugljeni hidrati često bivaju demonizovani i proglašeni kao inherentno loši, ali zaista ne bi trebalo da ih posmatramo na taj način, jer su oni jedan od tri mikronutrijenata koji su potrebni telu za normalno funkcionisanje.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuham ja, kuhaš ti

Dijetetičarka Megan Hilbert objašnjava da su ugljeni hidrati neophodni za naše zdravlje i dobrobit: - U stvari, oni su najvažniji izvor energije za naša tela. Obezbeđuju gorivo za nervni sistem, naše organe, posebno mozak, i mišićno tkivo.

- Ugljeni hidrati su tokom godina bili proglašeni za apsolutno zlo, ali su važni za mnoštvo funkcija u telu, kao što je obezbeđivanje brzog izvora energije za vežbe, napajanje mozga koji vuče 20 odsto naših energetskih potreba i napajanje ćelija u telu.

Naravno, te ne znači da treba da jedete grickalice, te i dalje na snazi stoji preporuka da izbegavajte čips, smokije i sličnu hranu, ali kada je reč o zdravim celim ugljenim hidratima, kao što su smeđi pirinač, integralne žitarice, zob i pasulj, jedite ih slobodno!

(Espreso/Srbija danas)