Pita sa tikvicama, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

mekana i hrskava

STARINSKI RECEPT ZA PITU SA TIKVICAMA KOJI SU SVI ZABORAVILI: Evo kako su je spremale NAŠE BAKE, polizaćete prste

Pita sa tikvicama je izuzetno ukusna, ali nepravedno zapostavljena

Objavljeno: 04.08.2023. 23:50h

Tikvice su lagano povrće koje svako voli, mogu se spremati na različite načine, ali najsočnije su kao pohovane ili u piti.

Donosimo vam starinski recept za pitu sa tikvicama kakvu su naše bake spremale, a danas su je svi zaboravili.

Evo recepta.

foto: PRINTSCREEN/YT/VIKA-SIMPLE RECIPES

Sastojci:

1/2 tikvice 1 pakovanje gotovih kora za pitu 1/2 praziluka

Za fil:

150 ml ulja 200 g sjeničkog sira 3 jajeta 1 kesica praška za pecivo 250 ml jogurta

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Na ulju prodinstajte praziluk sečen na kolutove, malo kasnije dodajte tikvice sečene na kocke, posolite i još malo prodinstajte. Sklonite sa ringle da se malo prohlade.

Za to vreme pripremite fil. Žicom umutite jaja, prašak za pecivo, jogurt i ulje. Odvojite po dve kore za jednu. Prvu koru premažite sa dve supene kašike fila, stavite drugu koru pa i nju premažite sa dve kašike a zatim u kraj rasporedite tikvice i praziluk i pospite sa malo izmrvljenog sira

.Krajeve sa strane savijte prema unutra.Blago urolajte i nastavite isto da radite i sa ostalim korama. Pecite na 210 stepeni 20 do 30 minuta.

(Espreso/Trpeza)