Suva šljiva, Foto: RINA

SJAJNO

NE BACAJTE PARE VEĆ NAPRAVITE SAMI SUVE ŠLJIVE: Evo kako se SUŠE U RERNI, stari TRIK koji su naši preci koristili

Šljive se suše na suncu, na vazduhu, u posebnim sušarama, ali možete ih osušiti u rerni i sačuvati za zimu

Objavljeno: 03.08.2023. 20:42h

Ukoliko volite šljive i želite da njih same osušite za zimski period, a samim tim i uštedite na kućnom budžetu, predlažem vam način na koji to možete da uradite.

Šljive se suše na suncu, na vazduhu, u posebnim sušarama, ali možete ih osušiti u rerni i sačuvati za zimu. Evo kako:

Šljive osušene u rerni

U rerni se šljive suše u tri koraka:

foto: Profimedia

– Stavite šljive u jako vrući rastvor vode i sode bikarbone (na litar vode – supena kašika sode bikarbone) na 5 – 10 sekundi i ponovo operite pod mlazom vode.

Šljve poređajte u tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 40-45 stepeni na 3-4 sata.Izvadite iz rerne i ostavite na 4-5 sati.

– Nakon toga sušenje se nastavlja na 55-60 stepeni 4-5 sati . I ponovo ostaviti van rerne na 4-5 sata (možete da iznesete na terasu na sunce)

– U završetku šljive sušiti u rerni 10-12 sati na temperaturi 70-80 stepeni do potpunog isušivanja

foto: RINA

Šljive možete sušiti i sa košticama, ali je vreme sušenja duže. Suve šljive treba da budu meke, ali elastične.

Na suncu šljiva se suši 8-10 dana. Dobar proizvod dobija se kombinovanim sušenjem: 5-6 dana na suncu, zatim u rerni 8-10 sati na 70 stepeni. Ukupno vreme sušenja zavisi od zrelosti i veličine šljiva.

Suve šljive se čuvaju na suvom mestu, u drvenim gajbicama, u staklenim teglama sa poklopcem sa manjom količinom lovorovog lista.

(Espreso/Krstarica)