SJAJNO
NE BACAJTE PARE VEĆ NAPRAVITE SAMI SUVE ŠLJIVE: Evo kako se SUŠE U RERNI, stari TRIK koji su naši preci koristili
Šljive se suše na suncu, na vazduhu, u posebnim sušarama, ali možete ih osušiti u rerni i sačuvati za zimu
Ukoliko volite šljive i želite da njih same osušite za zimski period, a samim tim i uštedite na kućnom budžetu, predlažem vam način na koji to možete da uradite.
Šljive se suše na suncu, na vazduhu, u posebnim sušarama, ali možete ih osušiti u rerni i sačuvati za zimu. Evo kako:
Šljive osušene u rerni
U rerni se šljive suše u tri koraka:
– Stavite šljive u jako vrući rastvor vode i sode bikarbone (na litar vode – supena kašika sode bikarbone) na 5 – 10 sekundi i ponovo operite pod mlazom vode.
– Nakon toga sušenje se nastavlja na 55-60 stepeni 4-5 sati . I ponovo ostaviti van rerne na 4-5 sata (možete da iznesete na terasu na sunce)
– U završetku šljive sušiti u rerni 10-12 sati na temperaturi 70-80 stepeni do potpunog isušivanja
Šljive možete sušiti i sa košticama, ali je vreme sušenja duže. Suve šljive treba da budu meke, ali elastične.
Na suncu šljiva se suši 8-10 dana. Dobar proizvod dobija se kombinovanim sušenjem: 5-6 dana na suncu, zatim u rerni 8-10 sati na 70 stepeni. Ukupno vreme sušenja zavisi od zrelosti i veličine šljiva.
Suve šljive se čuvaju na suvom mestu, u drvenim gajbicama, u staklenim teglama sa poklopcem sa manjom količinom lovorovog lista.
(Espreso/Krstarica)