Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

IDEALNO REŠENJE

SRPKINJE SU RANIJE OVO DAVALE DECI KADA SU BOLESNA: Deluje kao INFUZIJA ako se spremi ovako (RECEPT)

Blagotvorni začini Doktor Ziment je u svojoj studiji naglasio da pileća supa mnogostruko više pomaže pri inhalaciji kada joj se tokom kuvanja doda ovaj sastojak

Objavljeno: 03.08.2023. 14:10h > 14:12h

Kad ste se razboljevalli kao mali, nisu do vas prvo trčali za kašikom brufena, nego kašikom supe. I to kakve supe, pileće domaće, lepo skuvane, pune povrća, začina, posle koje odmah prodišete. Upotreba supe prilikom olakšavanja simptoma prehlade koristila se još u 12. veku, a skorašnja istraživanja pokazala su kako to zapravo ima smislu.

Ako vama, vašem detetu ili unucima nije dobro, zapuši vam se nos, ili nešto slično, najbolje bi bilo da blage simptome rešavate na blagi način umesto lekovima - sa malo domaće supe.

foto: Printscreen

Zdravlje na usta ulazi

Na osnovu nedavnih istraživanja, koja je sproveo pulmolog Ervin Ziment, dokazano je da pileća supa blagotvorno deluje na upalni proces disajnih puteva.

Osim toga, para koju udišemo dok jedemo toplu supu efikasnija je od inhalacije običnom vodenom parom. Blagotvorni začini Doktor Ziment je u svojoj studiji naglasio da pileća supa mnogostruko više pomaže pri inhalaciji kada joj se tokom kuvanja doda nekoliko čenova belog luka i zrna bibera.

foto: Profimedia

Doktor Stiven Renard je istaržaivao kako supa utiče na zdravlje

Doktor Stiven Renard, načelnik pulmološke bolnice u Nebrasci, izneo je teoriju o antiinflamatornom dejstvu pileće supe, nakon čega su svi njegovi pacijenti tri puta dnevno dobijali po tanjir. Njegova teorija zasniva se na činjenici da supa blokira kretanje neutrofila, belih krvnih ćelija koje se tokom prehlade talože u sluzokoži nosa i uzrokuju njegovu zapušenost. Doktor Renard sproveo je brojna laboratorijska ispitivanja domaće pileće supe koju je spravljala baka njegove supruge. Nakon što je na neutrofile nakapao nekoliko kapi supe, oni su prestali da se gomilaju ali, nisu izgubili sposobnost da se bore protiv mikroorganizama.

Ovo se ponovilo čak i onda kada je neutrofile nakapao sa 200 puta razblaženim koncentratom supe. Treba naglasiti da je doktor Renard uradio samo jednu studiju i da je napomenuo da je potrebno uraditi niz dodatnih ispitivanja kako bi se lekovitost pileće supe u potpunosti dokazala. Pošto nije bilo zainteresovanih za finansiranje njegovog projekta, druga studija, nažalost, nikada nije urađena.

foto: Profimedia

Originalni recept za pileću supu po doktoru Renardu

Potrebno vam je:

  • 2 korijena peršuna
  • 7 većih šargarepa
  • 1 veći koren celera
  • 1 struk peršunovog lišća
  • so, biber po ukusu
  • 1 pile srednje veličine (može i koka)
  • 0,5 kg pilećih krilaca
  • 3 velike glavice crnog luka
  • 1 veliki krompir
  • 3 paštrnaka

Priprema:

  1. Pile operite, nalijte ga hladnom vodom i stavite u veći lonac da se kuva. Kada voda proključa, smanjite vatru i dodajte krilca. Povrće očistite, isecite na komade, pa ga ubacite u lonac. Ostavite da se kuva na tihoj vatri sat i po. S vremena na vreme skidajte masnoću koja se skuplja na površini supe.
  2. Pola sata kasnije, izvadite meso i povrće iz supe, procedite tečnost koju ste dobili.. Meso nemojte više vraćati u supu, a povrće izmiksajte i vratite. Na kraju posolite i pobiberite po ukusu i dodajte peršun.

KAKO SE OPORAVITI OD KOVIDA: Jedna stvar u oporavku je POSEBNO važna:

(Espreso/ Srbija danas)