IZNENADIĆE VAS
EVO ZAŠTO NASTAJU RUPE U SIRU, A NEMAJU VEZE SA MIŠEVIMA: Ceo život su ovo krili od nas, sad je OTKRIVENO
Davne 1917. godine Vilijam Klark detaljno je objasnio o čemu je reč.
Možda su vam dok ste bili mali objašnjavali da rupe na siru nastaju jer ih gricka miš. Ali zapravo, to nema nikakve veze sa malim glodarima.
Kada je reč o "švajcarskom siru" koji je sačinjen od prošaranih rupica, postoji nekoliko vrsta srednje tvrdog sira koji podsećaju na sir emental, a koji inače potiče iz Ementala u Švajcarskoj. Ali zašto on mora da ima rupice?
Davne 1917. godine Vilijam Klark detaljno je objasnio o čemu je reč. Naime, rupe u siru nastale su zbog ugljen-dioksida koji oslobađaju bakterije prisutne u mleku. Klarkova teorija bila je prihvaćena skoro 100 godina - sve dok studija Agroskopa, švajcarskog poljoprivrednog instituta, nije napravila "rupu" u njegovoj teoriji.
Prema istraživačima Agroskopa, rupe u siru su zapravo uzrokovane sitnim komadićima sena prisutnim u mleku. Kada se sir pravi u štalama uz pomoć kofa, vrlo je verovatno da će čestice sena naći svoj put u mleko. Upravo ti komadići sena izazivaju slabost u strukturi dozvoljavajući formiranje gasa i stvaranje rupa.
"Razliku je izazvao nestanak tradicionalne kante" koja se koristi tokom muže krave", rekao je portparol Agroskopa Regis Nifeler, dodajući da su komadi sena upali u nju i na kraju izazvali rupe.
Danas, rupe u švajcarskom ima daleko manje nego pre nekoliko godina, jer se mleko za pravljenje sira oično vadi savremenim metodama. Dakle, nema više sena!
(Espreso/Mondo)