Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

NAJDUGOVEČNIJI LJUDI OVO JEDU ZA UŽINU: Imaju niži nivo HOLESTEROLA, manje UPALA i normalan PRITISAK

"American Journal of Lifestyle Medicine" navodi da se ishrana najstarijih ljudi bazira na biljkama, dok je meso samo za povremeno uživanje. Zbog toga najdugovečniji ljudi konzumiraju orašaste plodove i maslinovo ulje

Objavljeno: 03.08.2023. 06:30h

Jedu čim ogladne, a samim tim imaju niži nivo holesterola, manje upala i normalan krvni pritisak.

Evo šta tada jedu:

Orašasti plodovi

foto: Printscreen/Youtube/nadasimic

Prema mnogim studijama, ljudi koji svakodnevno jedu orašaste plodove, imaju duži životni vek, niži nivo holesterola, manje upala i niži krvni pritisak od onih koji ih ne jedu često. Orašasti plodovi su prava riznica vitamina, minerala i hranljivih sastojaka. Sadrže kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, fosfor i druge minerale.

"American Journal of Lifestyle Medicine" navodi da se ishrana najstarijih ljudi bazira na biljkama, dok je meso samo za povremeno uživanje. Zbog toga najdugovečniji ljudi konzumiraju orašaste plodove i maslinovo ulje.

Banane

foto: Profimedia

Banane su bogate kalijumom, vitaminom C i vlaknima. Konzumiranje dovoljno vlakana tokom dana ključni je deo zdrave ishrane. Vlakna smanjuju rizik od dijabetesa, poboljšavaju zdravlje srca, pa čak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka.

Kafa

foto: Printscreen/ Youtube/Chef Mladen

Mnogima omiljeni napitak ubraja se među osnovne namirnice u najzdravijim zajednicama na svetu. Važno je kako se kafa pije. Stogodišnjaci je uglavnom piju crnu, bez šećera i mleka. To pomaže da se spreči preopterećenje šećerom.

(Espreso/alo)