dal' je moguće
STRANCI OBJAVILI LISTU NAJGORIH SRPSKIH JELA: Kidisaćete od besa kad budete došli do POSLEDNJEG na spisku, SRAMOTNO
Iako su mnogima kod nas baš ova jela omiljena, zašto su završila sa ovako lošim ocenama, nije tačno objašnjeno
Članak pod nazivom "9 najgorih srpskih jela" objavljen je na sajtu "Taste Atlas" koji se bavi istraživanjem i ocenjivanjem najpopularnijih jela u svim zemljama sveta. Kada su srpska jela u pitanju, na poslednjem mestu našao se podvarak, kao najmanje neukusni jelo, dok su prvo mesto zauzele, pogađate - pihtije.
Iako su mnogima kod nas baš ova jela omiljena, zašto su završila sa ovako lošim ocenama, nije tačno objašnjeno.
Srpska hrana ocenjivala se od 0 do 5 zvezdica, a nijedno jelo nije dobilo ocenu preko trojke.
Evo liste:
9. Podvarak (3,9 od 5)
Podvarak se pravi od kiselog kupusa, crnog i belog luka, sa mesom (svinjetina i slanina) ili bez. Tradicionalno se priprema i jede tokom kasne jeseni i zime (kada se ukiseli kupus). Mnogi Srbi veruju da ima još bolji ukus ako se podgreje sledećeg dana, a neki ga čak koriste i kao lek za mamurluk zbog kiselog ukusa i poveće količine belog luka.
8. Proja ili projara (3,6 od 5)
Proja je vrsta pogače koja se pravi od mešavine kukuruznog brašna, soli i vode. Čim se u ovo jelo doda mleko, umućena jaja, puter ili ulje, to više nije kukuruzni hleb, već vrsta pogače ili pite koja se zove projara. Nakon što se ispeče, proja se obično seče na kocke i služi topla. Trebalo bi da bude hrskava sa svih strana, a pošto je malo suva, preporuka je da se jede sa sirom, jogurtom, pavlakom, pasuljem, kiselim kupusom, sarmom ili čvarcima.
7. Svadbarski kupus (3,6 od 5)
Nema svadbe pod šatrom bez svadbarskog kupusa! To je tradicionalno jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovorovog lista, bibera i mesa (svinjetina, teletina, jagnjetina i slanina). Poznat je po tome što se jako dugo sprema, lagano se krčka u zemljanoj posudi po nekoliko sati. Smatra se da što se duže kuva, to će imati bolji ukus, posebno ako se ponovo zagreje sledećeg dana.
6. Srpska salata (3,6 od 5)
Srpska salata je zapravo malo siromašnija šopska salata koja se pravi od paradajza, krastavca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Srpska salata je skoro potpuno ista, ali bez sira. Povrće se pomeša, zatim začini solju i biberom i pre služenja samo malo pokapa uljem i sirćetom. Ova salata je posebno popularna leti.
5. Riblji paprikaš (3,6 od 5)
Riblji paprikaš se najčešće služi na posnim slavama, to je tradicionalno jelo koje se nekada kuvalo u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Obično se pravi od raznih slatkovodnih riba kao što su som, štuka i šaran, a od začina je krcata mlevenom crvenom paprikom. Često služi sa domaćim rezancima.
4. Popara (3,4 od 5)
Popara, balkanska verzija kaše od hleba, možda je najprakrtičnije jelo koje se sprema kada imamo višak starog hleba, a ne bismo da pravimo prženice. Jede se u mnogim zemljama širom regiona, pa tako postoji mnogo različitih načina pripreme. Dva ključna sastojka su hleb, isečen na kockice ili iseckan na manje komade, i tečnost, obično mleko ili voda. Tečnost se obično meša sa puterom, biljnim uljem ili svinjskom mašću kako bi jelo bilo što kaloričnije i obezbedilo potrebnu energiju.
3. Slatko (3,3 od 5)
Slatko najviše podseća na kandirano voće. Pravi se od voća koje je ukuvano u šećeru tako da se napravi sirup. Može da se sprema sa raznim vrstama voća kao što su dunje, kore lubenice, trešnje, maline, jagode, kupine, smokve, grožđe, šljive, suve šljive, pa čak i latice ruže, dok se sirupi na bazi šećera često začine vanilom, limunomovim sokom, cimetom ili karanfilićem. Slatko je znak je gostoprimstva koje se tradicionalno nudi kao topla dobrodošlica gostima. Uvek se servira u malim staklenim činijama i gosti po običaju treba da uživaju samo u kašičici ovog kandiranog voća.
2. Rezanci sa makom (3,1 od 5)
Omiljeni vojvođanski specijalitet, koji se tamo zove nasuvo, su jednostavni rezanci s dodatkom maka. Prave od široke, tanke testenine koja je prelivena ogromnim količinama rastopljenog putera i posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja jeftino, ali omiljeno jelo.
1. Pihtije (2,9 od 5)
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od svinjskih iznutrica i delova kao što su glava ili papci. Meso se kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da se odvaja od kostiju. Zajedno sa masnom tečnošću u kojoj se kuvalo, meso se stavlja u činije ili plehove, pa se ostavi da se ohladi i stegne aspik. Ovaj žele od mesa se služi narezan na kocke kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.
Bonus video:
(Espreso/Blic)