Slavska pogača, Foto: PRINTSCREEN/YT/DOBRIANA DIMOVA

posni slavski kolač

POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG ILIJU: Sija kao da je premazana JAJIMA, a caka je u 1 STVARI, bićete PONOSNI (RECEPT)

Napravite poslu pogaču za Ilindan prema ovom receptu

Objavljeno: 01.08.2023. 18:40h

Na slavskim trpezama je neophodan slavski kolač. Napravite ga prema ovom receptu za svetog Iliju i nećete se pokajati!

Sastojci:

  • 500 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 40 g svežeg
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • 900 g brašna
  • 100 g margarina
  • 2 kašike posnog majoneza
foto: Printscreen Youtube/Bokina kuhinja

Priprema:

Vodu zagrejte, pa dodajte šećer i izdrobljeni kvasac. Promšejate i ostavite 10-ak minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ulje i dodajte kvasac i sirće. Umesite testo. Pokrijte i ostavite 5 minuta da odstoji. Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim margarinom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite margarinom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu. Prebacite u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Premažite majonezom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.

Bonus video: U Gubinu obeležena parohijska slava

(Espreso/Stvar ukusa)