posni slavski kolač
POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG ILIJU: Sija kao da je premazana JAJIMA, a caka je u 1 STVARI, bićete PONOSNI (RECEPT)
Napravite poslu pogaču za Ilindan prema ovom receptu
Na slavskim trpezama je neophodan slavski kolač. Napravite ga prema ovom receptu za svetog Iliju i nećete se pokajati!
Sastojci:
- 500 ml vode
- 1 kašika šećera
- 40 g svežeg
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika soli
- 100 ml ulja
- 900 g brašna
- 100 g margarina
- 2 kašike posnog majoneza
Priprema:
Vodu zagrejte, pa dodajte šećer i izdrobljeni kvasac. Promšejate i ostavite 10-ak minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ulje i dodajte kvasac i sirće. Umesite testo. Pokrijte i ostavite 5 minuta da odstoji. Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim margarinom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite margarinom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu. Prebacite u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Premažite majonezom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
Bonus video: U Gubinu obeležena parohijska slava
(Espreso/Stvar ukusa)