paŽnja
AKO VIDITE DINJU NA PIJACI, OBAVEZNO JE KUPITE: Ne čekajte ni SEKUNDE, evo koliko je DOBRA ZA ZDRAVLJE
Jedan od najboljih i najlakših načina je iseći dinju na manje kriške te je pre jela rashladiti
Dinju znamo kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana. A u stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100 grama sadrži 30 kalorija) i zbog visokog sadržaja vode (90 odsto), dinja je pravo letnje osveženje.
Kako birati dinju?
Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična a bez mekih tačkica ili oštećenja. U današnje vreme većina voća može da se kupi tokom cele godine. Ipak, slatkoća i sočnost će zavisiti od sezone kojoj to voće pripada. Pre sečenja dinje, potrebno je dobro oprati koru (spoljašnji deo) da bi se smanjio rizik prenošenja salmonele na meso (unutrašnji deo).
Kako uživati u dinji?
Jedan od najboljih i najlakših načina je iseći dinju na manje kriške te je pre jela rashladiti.
Napravite tropsku voćnu salatu sa svežim ananasom, mangom i dinjom a sve na kraju pospite sa kokosovim brašnom.
Kockice ili loptice dinje dodajte u čašu vode ili limunade.
Dodajte kockice rashlađene dinje u grčki jogurt te poslužite umesto sladoleda.
Napravite voćne ražnjiće od dinje, jagode i još nekog voća prelivene rastopljenom crnom čokoladom ili sa umakom od jogurta.
(Espreso/lepote Srbije)