NJAM NJAM
OD OVE PREUKUSNE PITE KRENUĆE VAM VODA NA USTA! Lak način kako da napravite tradicionalnu VRANJANSKU SAMSU
Tradicionalna vranjanska pita samsa je jedna od najčuvenijih
Domaćice iz Vranja od davnina prave samsu, tradicionalnu praznu pitu koja se preliva kiselim mlekom i belim lukom.
U originalnom receptu razvijaju se domaće kore, ali možete da koristite kupovne, samsa će biti jednako ukusna. Tako je i originalni recept malo korigovan i prilagođen i onima koji nisu tako vešti. Ako želite da napravite samsu koja je mnogo jednostavnija, onda u nastavku teksta pročitajte recept. Ova pita je poznata po aromatičnom prelivu, a toliko je ukusna da ćete tražiti repete.
Sastojci:
500 g kora
300 ml mlake vode
25 g kvasca
125 g masti
7 kašika brašna
1/2 kašičice soli
Za preliv:
200 ml kisele pavlake
200 ml jogurta
3 čena belog luka
Priprema:
U posudi pomešajte mlaku vodu, pa izdrobite kvasac. Zatim dodajte mast koju ste istopili, a onda i brašno. Ako je smesa suviše retka dodajte još malo brašna.
Treba da bude kao za palačinke. Uzmite koru, pa je premažite dobijenom smesom i urolajte. Tako radite sve dok imate kora.
Možete i da ređate jednu na drugu. Ređajte u nauljenu tepsiju.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.
U drugoj posudi pomešajte pavlaku, jogurt i mleveni beli luk, pa 10 minuta pre kraja pečenja prelijte pitu i ostavite da se dopeče.
Bonus video:
(Espreso/Kurir.rs/Stvar ukusa)