au, kakav ručak
MUSAKA SA OVIM POVRĆEM KOŠTA NAJMANJE, A NAJVIŠE ZASITI: Može da stoji 3 DANA, a CAKA je u 1 sastojku za NADEV
Ovaj ručak niko ne odbija
Tikvice su letnje povrće koje je jeftino, a zasitno! Niko ne odbija ukusni musaku sa tikvicama, a može da stoji i do nekoliko dana. Ukus joj je trećeg dana identično dobar kao prvog!
Sastojci:
- 1,2 kg tikvica
- 400 g mlevenog mesa (po izboru)
- 800 ml paradajz soka
- malo svežeg ruzmarina
- malo sveže nane
- 3 jajeta
- 3 crna luka
- 4 čena belog luka
- prezle
Priprema:
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveno meso. Posolite i pobiberite, a kada se meso proprži sipajte paradajz sos (650 ml). Krčkajte dok se sos ne redukuje, pa pred kraj dodajte seckanu nanu i ruzmarin. Tikvice isecite na kolutove, pa posolite i ostavite da puste vodu nekih 10-15 minuta. Osušite ih ubrusom. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte red tikvica i bogato ih pospite prezama. Preko stavite nadev od mesa, pa ponovo poređajte tikvice i pospite ih prezlama. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red treba da budu tikvice. Jaja umutite, pa u njih sipajte i paradajz sos (150 ml) i prelijte preko. Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta.
Bonus video: Recept za svinjski paprikaš
(Espreso/Stvar ukusa)