Kompot, Foto: Printscreen YouTube/Kuhinja Sunčane Staze

sjajno

KOMPOT U MAŠINI ZA SUDOVE, DOMAĆICE POLUDELE ZA OVIM TRENDOM SPREMANJA ZIMNICE: Mnogo je LAKŠE od starinskog načina

Za pripremu mogu da posluže jabuke, kruške, breskve, kajsije čak i dinje

Objavljeno: 28.07.2023. 10:40h

Kompot je vrsta deserta koja se sastoji od svežeg voća skuvanog u vodi sa šećerom, nakon čega se skuvano voće smešta u vrele tegle sa hermetičkim zatvaračem. Na ovaj način je čuvano razno voće za zimu, a najčešće se kompot kuvao od jabuke, kruške, breskve, kajsije, dunje, višnje, trešnje, jagode, kupine i ribizle.

Pored voća, vode i šećera, za kuvanje kompota dodavali su se i razni začinini i drugo voće, kao što su karanfilić, vanila, cimet, kora pomorandže ili limuna, seckani bademi, suvo grožđe, kandirano voće ili kokos.

foto: Printscreen YouTube/Kuhinja Sunčane Staze

Međutim, postoji mnogo jednostavnji način da sačuvate voće za duge i hladne zimske dane ukoliko se odlučite za ovaj jednostavan trik:kompot iz mašine za pranje sudova. Ovo se može smatrati vidom pasterizacije, jer je u pitanju konzerviranje namirnica na temparaturi ispod 100 stepeni celzijusa.

Postupak za kompot iz mašine za pranje sudova

Pripremiti dobro oprane tegle, poklopce i voće. Voće ne sme da bude ni prezrelo, a ni zeleno, i sa njega otklonite sva oštećenja (manje tačkice, ili nagnječenja slobodno skinite nožem) i takođe uklonite koštice i skinite preteljke. Nakon toga napunite tegle voćem, koje ste pre toga zašećerili.

Nakon toga u teglu sipajte vodu. Pre samog zatvaranja kašikom blago pritisnite voće da vidite koliko tečnosti je upilo i da eventualno istisnete vazduh, ukoliko ga je ostalo. Obavezno povedite računa da su tegle dobro zatvorene da ne bi došlo do pucanja stakla.

Tegle poređajte onako kako su najstabilnije. Važno je da ostanu cele u toku kuvanja.

Mašinu za pranje sudova uključite na program sa najvišom temperaturom i za ovaj proces nam nije potrebna tableta. Kada se proces završi, nemojte odmah da otvarate mašinu, već neka što duže ostane u njoj (najbolje bi bilo da ih ostavite preko noći) i vaš kompot je gotov, a tegle stavite na tamno i hladno mesto da dočekaju zimu.

Napomena: Jednom otvorenu teglu ne treba držati na sobnoj temperaturi, jer je bez ikakvih konzervanasa i vinobrana. Uostalom, pogledajte kako to izgleda u praksi:

(Espreso/Srećna republika)