Protokalopita, Foto: Printscreen/ Youtube/ Food Channel L

internacionalna kuhinja

GRČKA SLATKA PITA OD CEPKANIH KORA ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA: Lako se sprema, a ukusnoja od svake BAKLAVE (RECEPT)

Grčka protokalopita je najukusnija pita koju smo ikada probali

Objavljeno: 27.07.2023. 20:10h

Grčka pita od pomorandže je jedan od najpoznatijih deserta u ovoj zemlji. Ovaj slatkiš nosi naziv i portokalopita, a evo kako se priprema.

Količina sastojaka za ovu grčku pitu je za 8osoba.

foto: Printscreen/Youtube/Steve-Owens

Sastojci:

  • 400 g debljih kora za pitu
  • 4 jajeta
  • 180 g šećera
  • 1 pomorandža
  • narendana kora od 2 + 1 pomorandža
  • 250 g grčkog jogurta
  • 250 ml suncokretovog ulja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • Za sirup:
  • 250 g šećera
  • 350 ml vode
  • 2 pomorandže
  • 1 štapić cimeta

Priprema:

Svaki list kore složiti kao harmoniku i jedan za drugim ređati u veliki pleh. Kad se pleh popuni, staviti u rernu na 120 stepeni C da se osuše. Kad su se kore osušile (treba da bbudu hrskave), svaku ponaosob izmrviti u posudi. U drugoj posudi mutiti jaja sa šećerom, oko 10 minuta da se dobije svetla, penasta smesa. U to narendati koru 2 pomorandže.

Dodati vanilin šećer, prašak za pecivo, ulje i jugurt, pa mutiti mikseron dok se ne ujednači. U smesu dodati izmrvljene kore i dobro izmešati špatulom. U nauljenu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu ili dublji pleh, izliti smesu, poravnati, pa preko poređati na kolutove isečenu pomorandžu (6 kolutova).Peži u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C oko 40 minuta.

Sirup: Skuvati šećer, vodu, narendanu koru i proceđeni sok od 2 pomorandže, kao i štapić cimeta. Kuvati na laganoj vatri dok ne proključa. Ostaviti da se ohladi, pa preliti vruć kolač.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

(Espreso/ Stvar ukusa)