Krempita, Foto: Ukus Beograda
savršeno kremaste
NEKADA SMO ZBOG OVIH KOLAČA IŠLI U NAJBOLJE POSLASTIČARNICE: Sada ih spremamo kod kuće, a OVO je TAJNI SASTOJAK
Danas vam predlažemo da probate i italijansku verziju krempite
Objavljeno: 26.07.2023. 21:30h
Ivona Jelić
Nekada se odlazilo u poslastičarnice ako ste želeli da pojedete dobru krempitu, a danas ih domaćice spremaju kod kuće. Nisu potrebne posebne veštine, već samo malo vremena.
Između lisnatog testa koje krcka pod zubima je predivan krem od vanile, a ta kombinacija čini ovaj kolač omiljenim među svim generacijama. Danas vam predlažemo da probate i italijansku verziju krempite, a oni kao tajni sastojak dodaju piškote umočene u rum, koji kolaču daju poseban šmek.
Sastojci:
- 250 ml slatke pavlake
- 100 ml vode
- 100 ml likera ili ruma
- 3 kašičice šećera
- šećera u prahu
- 500 g lisnatog testa
- 24 piškota
- 2 kesice pudinga od vanile (bez kuvanja)
- 500 ml mleka
Priprema:
- Lisnato testo razvucite malo, pa isecite po širini na 2 jednaka dela. Izbockajte viljuškom, pa premažite vodom i pospite šećerom.
- Stavite na pleh (sa razmakom) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta.
- Umutite puding sa mlekom, pa mu dodajte umućenu slatku pavlaku i lagano sjedinite.
- U tanjiru pomešajte vodu sa šećerom i rumom. Jednu polovinu lisntatog testa bogato premažite filom, pa poređajte piškote koje ste umočili u alkohol.
- Premažite filom, pa poređajte još jedan red piškota umočenih u alkohol. Opet premažite filom, sada sa svih strana i preko lepo pritisnite drugu polovinu lisntatog testa.
- Poklopite i stavite u frižider na 3 sata ili preko noći. Pospite šećerom u prahu i isecite na kocke, pa služite.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Stvar ukusa)