preukusno
OVAKO VOJVOĐANSKE BAKE PRAVE GOMBOCE SA ŠLJIVAMA: Zbog ovog 1 SASTOJKA se NIKADA neće RASPASTI (RECEPT)
Gomboce sa šljivama prave se na ovaj tradicionalan način
Gomboce sa šljivama i cimetom su jedno od tradicionalnih vojvođanskih jela.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja
- 350 g prezli
- 3 kašike putera
- 300 g šećera
- 30 šljiva
- 1 kašika cimeta
- 400 g brašna
Priprema:
Krompir oljuštite, iseckajte i skuvajte u slanoj vodi. Procedite, izgnječite i ostavite da se hladi oko sat vremena. Iz šljive izvadite koštice i presecite ih uzduž. U krompir ubacite jaja, cimet, puter sobne temperature i brašno. Prebacite ga na radnu površinu i mesite u mekano i elastično testo. Podelite na dva dela i od svakog napravite valjak, pa isecite kolutove debljine oko 2 cm. U svaki komad testa ubacite šljivu i kašičicu šećera, napravite knedlu, odnosno gombocu. Kuvajte gombiceu ključaloj vodi, te ih uvaljajte ih u bez ulja propržene prezle, pa u šećer.
Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima
(Espreso/Alo!)