Gomboce sa šljivama, Foto: Baka Jela

preukusno

OVAKO VOJVOĐANSKE BAKE PRAVE GOMBOCE SA ŠLJIVAMA: Zbog ovog 1 SASTOJKA se NIKADA neće RASPASTI (RECEPT)

Gomboce sa šljivama prave se na ovaj tradicionalan način

Objavljeno: 26.07.2023. 19:04h

Gomboce sa šljivama i cimetom su jedno od tradicionalnih vojvođanskih jela.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika ulja
  • 350 g prezli
  • 3 kašike putera
  • 300 g šećera
  • 30 šljiva
  • 1 kašika cimeta
  • 400 g brašna
foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Priprema:

Krompir oljuštite, iseckajte i skuvajte u slanoj vodi. Procedite, izgnječite i ostavite da se hladi oko sat vremena. Iz šljive izvadite koštice i presecite ih uzduž. U krompir ubacite jaja, cimet, puter sobne temperature i brašno. Prebacite ga na radnu površinu i mesite u mekano i elastično testo. Podelite na dva dela i od svakog napravite valjak, pa isecite kolutove debljine oko 2 cm. U svaki komad testa ubacite šljivu i kašičicu šećera, napravite knedlu, odnosno gombocu. Kuvajte gombiceu ključaloj vodi, te ih uvaljajte ih u bez ulja propržene prezle, pa u šećer.

Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima

(Espreso/Alo!)