recept
OVAKO GRCI SPREMAJU IZLIVENU PITU SA TIKVICAMA: Zbog jednog ZAČINA je UKUSNIJA od NAŠE (VIDEO)
Grci znaju šta valja, pa tako obavezno napravite i njihovu pitu sa sirom
Pite spadaju u jednostavna jela koja sa lakoćom naučite da pravite. Nadevi mogu biti različiti, sve zavisi od toga šta volite, a takođe možete da koristite kupovne kore, domaće kore, lisnato testo, pa čak i da napravite bez kora koja je poznata kao izlivena pita.
Danas vam donosimo grčki recept za sjajnu izlivenu pitu sa tikvicama koja se pravi brzinski i koju će svi voleti.
Sastojci:
3 tikvice
1 šolja grčkog jogurta
4 jajeta
1 crni luk
1 kašika sušene nane
malo sveže mirođije
300 g brašna
3 ravne kašičice praška za pecivo
300 g feta sira
1 šolja maslinovog ulja
susam
Priprema:
Tikvice izrendajte, stavite u posudu i posolite. Ostavite da odstoje nekih 15 minuta, pa dobro procedite. U drugoj posudi pomešajte jogurt, jaja i maslinovo ulje, pa dobro sjednite. Dodajte proceđene tikvice, pa začinite nanom i seckanom mirođijom.
Promešajte i dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, a onda dodajte i izmrvljenu fetu. Sve dobro promešajte i dobijenu smesu sipajte u tepsiju koju ste premazali uljem. Pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-60 minuta. Ostavite da odstoji oko 20 minuta pre sečenja.
(Espreso/Majke i snajke)