Posni slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Pekar Pekarica
za slavu
SAMO OVAKO ĆETE SPREMITI POSAN SLAVSKI KOLAČ: Biće SLADAK kao pravi, a RECEPT je 200 puta LAKŠI
Posni slavski kolač je toliko ukusan da drugi nećete spremati
Objavljeno: 25.07.2023. 17:48h
Ivona Jelić
Sledi period slava, a za dobru slavu treba imati i dobar slavski kolač. Ovo je jedan od najboljih recepata za posan slavski kolač, a kako sve zavisi od slave koju slavite, nadamo se da je ovo baš ono što vam treba.
Sastojci
Za testo:
- 2 kašike ulja
- malo strugane limunove kore
- 4 kašike šećera
- 1,5 kg mekog brašna
- 1 kvasac
- 1 kašičica soli
Za ukrase:
- 1 kašičica soli
- voda
- 250 g brašna
Za premazivanje:
- 1/2 čaše vode
- 1 kašika šećera
Priprema
- Kvasac razmutiti u decilitru mlake vode, sa kašičicom šećera i kašičicom brašna, pa ostaviti da ukisne na toplom mestu desetak minuta.
- U posudu za mešenje staviti brašno pa u njega umešati ukisao kvasac i dodati mlake vode koliko je potrebno, kao i šećer, so, limunovu koru i ulje. Zamesiti srednje čvrsto i elastično testo. Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude, pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom i naraste dok skoro ne popuni celu posudu.
- Testo još jednom premesiti, a zatim od dve trećine testa napraviti loptu i staviti ti je u sredinu podmazanog i brašnom posutog kalupa za pečenje ili šerpe. Od ostatka testa napraviti manje loptice i poređati ih sa svih strana oko veće lopte koju ste već stavili u šerpu. Premazati odozgo kašikom šećera rastvorenom u malo vode.
- Za ukrašavanje kolača napraviti drugo testo od brašna, soli i vode koliko je potrebno da testo bude čvršće. Napraviti pletenicu prvo i postaviti je oko kolača i po sredini (popreko) u obliku krsta, a zatim modlicama izvlačiti ukrase po želji. Sve ukrase dobro premazati takođe šećerom rastorenim u vodi, da bi se zalepili za kolač i ne bi razdvojili u toku pečenja od kolača.
- Kolač peći u umereno zagrejanoj rerni, ja sam pekla na 180 stepeni, a zatim smanjila na 140 i tako se pekao skoro 2 sata. Kada je pečen, ostaviti nekoliko minuta da se prohladi pa izručiti iz šerpe.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Recepti.com)