Posni slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Pekar Pekarica

za slavu

SAMO OVAKO ĆETE SPREMITI POSAN SLAVSKI KOLAČ: Biće SLADAK kao pravi, a RECEPT je 200 puta LAKŠI

Posni slavski kolač je toliko ukusan da drugi nećete spremati

Objavljeno: 25.07.2023. 17:48h

Sledi period slava, a za dobru slavu treba imati i dobar slavski kolač. Ovo je jedan od najboljih recepata za posan slavski kolač, a kako sve zavisi od slave koju slavite, nadamo se da je ovo baš ono što vam treba.

foto: Printscreen/TikTok/belspies

Sastojci

Za testo:

  • 2 kašike ulja
  • malo strugane limunove kore
  • 4 kašike šećera
  • 1,5 kg mekog brašna
  • 1 kvasac
  • 1 kašičica soli

Za ukrase:

  • 1 kašičica soli
  • voda
  • 250 g brašna

Za premazivanje:

  • 1/2 čaše vode
  • 1 kašika šećera
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Priprema

  1. Kvasac razmutiti u decilitru mlake vode, sa kašičicom šećera i kašičicom brašna, pa ostaviti da ukisne na toplom mestu desetak minuta.
  2. U posudu za mešenje staviti brašno pa u njega umešati ukisao kvasac i dodati mlake vode koliko je potrebno, kao i šećer, so, limunovu koru i ulje. Zamesiti srednje čvrsto i elastično testo. Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude, pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom i naraste dok skoro ne popuni celu posudu.
  3. Testo još jednom premesiti, a zatim od dve trećine testa napraviti loptu i staviti ti je u sredinu podmazanog i brašnom posutog kalupa za pečenje ili šerpe. Od ostatka testa napraviti manje loptice i poređati ih sa svih strana oko veće lopte koju ste već stavili u šerpu. Premazati odozgo kašikom šećera rastvorenom u malo vode.
  4. Za ukrašavanje kolača napraviti drugo testo od brašna, soli i vode koliko je potrebno da testo bude čvršće. Napraviti pletenicu prvo i postaviti je oko kolača i po sredini (popreko) u obliku krsta, a zatim modlicama izvlačiti ukrase po želji. Sve ukrase dobro premazati takođe šećerom rastorenim u vodi, da bi se zalepili za kolač i ne bi razdvojili u toku pečenja od kolača.
  5. Kolač peći u umereno zagrejanoj rerni, ja sam pekla na 180 stepeni, a zatim smanjila na 140 i tako se pekao skoro 2 sata. Kada je pečen, ostaviti nekoliko minuta da se prohladi pa izručiti iz šerpe.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

(Espreso/ Recepti.com)