recept
NAPRAVITE SVEČANU POGAČU ZA SUTRAŠNJU SLAVU: Uz samo DVA TRIKA biće NAJMEKŠA ikada
Veoma je važno da znamo kako da ostanemo bezbedni
Ako obeležavate Svetog Arhanđela Gavrila sigurno želite da napravite slavski kolač. Možda ovo nije velika slava u Srbiji, ali svakako neki običaji moraju da se ispoštuju, pa tako na stolu treba da imate kolač, žito, sveću i vino. Ako nikada do sada niste mesili slavski kolač, ne brinite, mi vam donosimo recept za jedan od najmekših.
Trik je sirćetu koje se dodaje da bi testo brže naraslo, a tako majonez daje lepu boju i mekoću. Napravite i vi najmekši slavksi kolač koji će svi hvaliti, a on treba da bude postan, jer pada slava pada u sredu.
Sastojci:
500 ml vode
1 kašika šećera
40 g svežeg kvasca
1 kašika sirćeta
1 kašika soli
100 ml ulja
oko 1 kg brašna
50 g margarina
2 kašike posnog majoneza
Priprema:
U toploj vodi izdrobite kvasac i dodajte šećer. Lepo promešajte da se sastojci sjedinite, pa ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa sipajte ulje, sirće i aktivirani kvasac.
Lepo umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo na 3 dela (2 manja i 1 veći).
Veći deo ostavite u obliku lopte, samo premažite istopljenim margarinom i stavite u šerpu. Preostalo testo razvucite i premažite istopljenim margarinom. Isecite svako testo na 3 trake jednake veličine, pa ih urolajte da dobijete zmijiice. Napravite pletenice (2 pletenice od po 3 zmijice) i stavite preko testa u šerpi, u obliku krsta. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta.
Premažite majonezom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Pročitajte i kako da napravite ukrase za posni slavski kolač.
(Espreso/Stvar ukusa)