Slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

recept

NAPRAVITE SVEČANU POGAČU ZA SUTRAŠNJU SLAVU: Uz samo DVA TRIKA biće NAJMEKŠA ikada

Veoma je važno da znamo kako da ostanemo bezbedni

Objavljeno: 25.07.2023. 14:21h

Ako obeležavate Svetog Arhanđela Gavrila sigurno želite da napravite slavski kolač. Možda ovo nije velika slava u Srbiji, ali svakako neki običaji moraju da se ispoštuju, pa tako na stolu treba da imate kolač, žito, sveću i vino. Ako nikada do sada niste mesili slavski kolač, ne brinite, mi vam donosimo recept za jedan od najmekših.

Trik je sirćetu koje se dodaje da bi testo brže naraslo, a tako majonez daje lepu boju i mekoću. Napravite i vi najmekši slavksi kolač koji će svi hvaliti, a on treba da bude postan, jer pada slava pada u sredu.

foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Sastojci:

500 ml vode

1 kašika šećera

40 g svežeg kvasca

1 kašika sirćeta

1 kašika soli

100 ml ulja

oko 1 kg brašna

50 g margarina

2 kašike posnog majoneza

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/ Pekar Pekarica

U toploj vodi izdrobite kvasac i dodajte šećer. Lepo promešajte da se sastojci sjedinite, pa ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa sipajte ulje, sirće i aktivirani kvasac.

Lepo umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo na 3 dela (2 manja i 1 veći).

Veći deo ostavite u obliku lopte, samo premažite istopljenim margarinom i stavite u šerpu. Preostalo testo razvucite i premažite istopljenim margarinom. Isecite svako testo na 3 trake jednake veličine, pa ih urolajte da dobijete zmijiice. Napravite pletenice (2 pletenice od po 3 zmijice) i stavite preko testa u šerpi, u obliku krsta. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta.

Premažite majonezom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Pročitajte i kako da napravite ukrase za posni slavski kolač.

(Espreso/Stvar ukusa)