Panna Cotta, Foto: Printscreen/ Youtube/ @thepastaqueen

savršeno

OVAJ ITALIJANSKI KOLAČ BI I DETE SMUĆKALO, A IZGLEDA KAO IZ RESTORANA: Domaćice se potukoše za RECEPT!

Panna Cotta je jako lagan i osvežavajuć dezert i najčešće se kombinuje beli krem aromatizovan vanilom sa nekom voćkom

Objavljeno: 24.07.2023. 19:16h

Panna Cotta je italijanski desert od vrlo jednostavnih sastojaka, konzistencije kao puding a doslovno znači “kuvani krem”. Jako je lagan i osvežavajuć i najčešće se kombinuje beli krem aromatizovan vanilom sa nekom voćkom – kod mene od jagoda ovog puta.

Osnovni sastojci panna cotte su slatka pavlaka, mleko, šećer i aroma vanile, dok za voćni deo ide voće po izboru. U mešavinu ovih sastojaka dodaje se želatin da bi se smesa stegla i dobila strukturu pudinga.

Krajnji rezultat je bogat i svilenkasto kremast dezert, kao stvorena za uživanje u toplim letnjim danima. Treba li posebno da napominjem koliko je dekorativna?

FOTO: Printscreen/ Youtube/ @thepastaqueen
FOTO: Printscreen/ Youtube/ @thepastaqueen
FOTO: Printscreen/ Youtube/ @thepastaqueen

Sastojci (za 6 čaša)

Za beli sloj:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 300 ml mleka
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica arome vanile
  • 1 kesica želatina
  • Za sloj od jagoda:
  • 300 g jagoda + vode do 500 ml
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica želatina

Još:

foto: Printscreen/ Youtube/ @thepastaqueen

Priprema

Beli sloj

  1. Želatin pomešajte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri.
  2. Sipajte u šerpu slatku pavlaku, mleko, šećer, so i aromu vanile pa zagrevajte na srednjoj vatri do vrenja, ali pazite da ne proključa.
  3. Skinite sa vatre pa dodajte želatin i mešajte dok se ne otopi.
  4. Sledi zanimljivi deo. ? U zavisnosti od toga kako želite da servirate vašu panna cottu, tako ćete sipati smese u čaše. Postoji više varijacija pa se slobodno igrajte. Ja ću vam opisati kako sam ja radila.
  5. Dakle, uzmite odgovarajuće čaše i poslažite ih uz ivicu nekog dubljeg pleha tako da čaše stoje nagnute ukoso. Ja sam uzela dubok duguljasti kalup za hleb. Da biste osigurali da će stabilno i čvrsto stajati, uz čaše podmetnite kuhinjsku krpu koja će vam služiti kao “barikada” da čaše ne mrdnu nigde. ?
  6. Kada ste namestili čaše u željenu poziciju, sipajte beli sloj panna cotte i to otprilike dve trećine smese, ili već u zavisnosti od toga kakve čaše koristite i koliko želite da sačuvate za posle.
  7. Kalup sa čašama stavite u zamrzivač na najmanje 30 min. pre izlivanja sledećeg sloja, ili barem na 2-3 sata u frižider. Da bi mogli izliti sledeći sloj, neophodno je da se prvi sloj stegne i formira korica preko površine.
  8. Ostatak smese koju niste sipali ostavite na sobnoj temperaturi do upotrebe (nipošto u frižideru jer će se stegnuti).

Sloj od jagoda

  1. Želatin pomešajte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri.
  2. Jagode operite, očistite i naseckajte na komadiće pa stavite u šerpu. Dodajte šećer i 2 kašike vode pa kratko prokuvajte, 3-4 min. Uzmite štapni mikser i izmiksajte jagode u pire. Sada prespite ovaj sos od jagoda u mericu i nalijte vode tako da ukupna zapremina bude 500 ml. Napomena: Za još intenzivniji ukus, slobodno stavite više jagoda a manje vode. Bitno je samo da ukupna količina tečnosti na kraju bude 500 ml.
  3. Vratite u šerpu i još jednom zagrejte do vrenja. Skinite sa vatre, dodajte nabubreli želatin i izmešajte dok se ne otopi. Malo prohladite, pa izvadite iz zamrzivača čaše i sipajte preko ohlađenog i stegnutog belog sloja.
  4. Vratite čaše u zamrzivač, ponovo na 30 min. da se sloj od jagoda stegne.
  5. Na kraju preko ohlađenog sloja od jagoda izlijte preostalu belu smesu, ali ovog puta okrenite čaše na suprotnu stranu, ukoliko želite da vam panna cotta izgleda kao moja na slikama. Ako ne želite komplikovati, samo izvadite čaše iz kalupa i sipajte ravno ostatak smese.
  6. Neka se desert ohladi i stegne do kraja u frižideru, a potom ga dekorišite jagodama.

Za još jednostavnih dezerta sa voćem, probajte bakine puslice sa jagodama.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

(Espreso/ Mystic cakes)