Popara, Foto: Printscreen/Youtube/SVET KUHINJE - KITCHEN WORLD

PIŠITE RECEPT

OVAJ SPECIJALTET IZ JUGOSLAVIJE JE NEKAD BIO GLAVNI NA STOLU: Danas ga RETKO JEDETE, BAKE znaju u čemu je TAJNA

Jugoslovenska popara je jelo koje je nekad bilo glavno za doručak ili večeru

Objavljeno: 22.07.2023. 10:28h

Na ovom starinskom jelu smo svi odrasli. Još u Jugoslaviji majke i bake su nam redovno to spremale za doručak ili večeru. Danas mnogi izbegavaju to da jedu, a ne znaju da je ukus neprocenjiv.

Sastojci

foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

stari hleb

1. kašika kajmaka

1. kockica putera

sir

voda

mleko

foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

so

Priprema

Isecite hleb na kockice svaki put kad vam preostane i prosušite ga u rerni na 100 C. Potom ga čuvajte u platnenoj vreći okačenoj u ostavi na suvom i hladnom mestu. Tako će vam uvek biti pri ruci: za poparu ili ,prepržen, za neku čorbicu…

U dublju šerpu sipajte malo vode, posolite i dodajte kockicu butera. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mleka i uspite hleb, promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da ‘’baci ključ’’. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak.

foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Jedite toplo, ali ne vruće.

Posluživanje

Poseban ‘’šmek’’ popari daće reš ispržena slaninica. U tom slučaju,obratite pažnju na količinu masnoće (butera,kajmaka)... Uz tanjir popare prijaće vam i šolja toplog mleka…

Bonus video:

(Espreso/Coolinarika)