Torta, Foto: Printscreen/ Youtube/ Hrana i Vino MKD

preukusna torta

OVA TORTA PRAVI SE OD OMILJENOG SRPSKOG KEKSA: Svaka PRAVA DOMAĆICA ima RECEPT u malom prstu, ukus RASPAMEĆUJE

Ovo je jedna od omiljenih srpskih poslastica

Objavljeno: 21.07.2023. 16:39h

Za Monte tortu su svi čuli, ali samo prave domaćice znaju da je naprave! Idealna je za svaku priliku, nepropustite recept!

Sastojci

Za koru:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 60 g brašna
  • 100 g seckanih oraha

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 100 g šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 5 žumanaca
  • 250 g maslaca/margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike mleka

I još:

  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike mleka
  • 10ak komada petit keksa
  • 100 g šlaga
  • 200 ml mleka
foto: Printscreen/Youtube/Dolciveloci89

Priprema

  1. Kalup sa obručem (prečnika 26cm) obložiti papirom za pečenje. Na papir staviti seckane orahe, da prekriju dno kalupa.
  2. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodati brašno i lagano varjačom izmešati. Rasporediti ovu smesu preko oraha. Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C.
  3. Pečenu koru izvaditi iz kalupa, okrenuti na tacnu (tako da orasi budu odozgo) i ostaviti da se ohladi.
  4. 100 g čokolade otopiti sa uljem i mlekom i premazati preko oraha.
  5. Preko složiti lomljen keks. Vratiti obruč oko kore.
  6. Umutiti žumanca, dodati 200 ml mleka, puding i gustin. U 800 ml mleka staviti šećer i vanilin šećer i zagrejati (ali da ne provri). Dodati umućenu smesu i kuvati da se zgusne. Dobro ohladiti (na sobnoj temperaturi) i pomešati sa maslacem/margarinom, umućenim sa šećerom u prahu. Polovinu tog fila rasporediti preko lomljenog keksa.
  7. 100 g čokolade otopiti sa mlekom i umešati u drugu polovinu fila. Staviti preko vanil fila.
  8. Ostaviti da se ohladi (preko noći), a zatim pažljivo skloniti obruč.
  9. Šlag umutiti sa mlekom i ukrasiti tortu.
  10. Staviti na kratko u frižider pa iseći i poslužiti.
  11. Uživajte u ukusu!

Bonus video: Torta kod Lune i Marka

(Espreso/Recepti.com)