Torta, Foto: Printscreen/ Youtube/ Hrana i Vino MKD
preukusna torta
OVA TORTA PRAVI SE OD OMILJENOG SRPSKOG KEKSA: Svaka PRAVA DOMAĆICA ima RECEPT u malom prstu, ukus RASPAMEĆUJE
Ovo je jedna od omiljenih srpskih poslastica
Objavljeno: 21.07.2023. 16:39h
Marija Marković
Za Monte tortu su svi čuli, ali samo prave domaćice znaju da je naprave! Idealna je za svaku priliku, nepropustite recept!
Sastojci
Za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 60 g brašna
- 100 g seckanih oraha
Za fil:
- 1 l mleka
- 100 g šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
- 5 žumanaca
- 250 g maslaca/margarina
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g čokolade
- 3 kašike mleka
I još:
- 100 g čokolade
- 2 kašike ulja
- 2 kašike mleka
- 10ak komada petit keksa
- 100 g šlaga
- 200 ml mleka
Priprema
- Kalup sa obručem (prečnika 26cm) obložiti papirom za pečenje. Na papir staviti seckane orahe, da prekriju dno kalupa.
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodati brašno i lagano varjačom izmešati. Rasporediti ovu smesu preko oraha. Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C.
- Pečenu koru izvaditi iz kalupa, okrenuti na tacnu (tako da orasi budu odozgo) i ostaviti da se ohladi.
- 100 g čokolade otopiti sa uljem i mlekom i premazati preko oraha.
- Preko složiti lomljen keks. Vratiti obruč oko kore.
- Umutiti žumanca, dodati 200 ml mleka, puding i gustin. U 800 ml mleka staviti šećer i vanilin šećer i zagrejati (ali da ne provri). Dodati umućenu smesu i kuvati da se zgusne. Dobro ohladiti (na sobnoj temperaturi) i pomešati sa maslacem/margarinom, umućenim sa šećerom u prahu. Polovinu tog fila rasporediti preko lomljenog keksa.
- 100 g čokolade otopiti sa mlekom i umešati u drugu polovinu fila. Staviti preko vanil fila.
- Ostaviti da se ohladi (preko noći), a zatim pažljivo skloniti obruč.
- Šlag umutiti sa mlekom i ukrasiti tortu.
- Staviti na kratko u frižider pa iseći i poslužiti.
- Uživajte u ukusu!
Bonus video: Torta kod Lune i Marka
(Espreso/Recepti.com)