Med, Foto: RINA

paŽnja

DOKTOR OTKRIO DA JE OVO NAJBOLJI MED ZA JELO: Ima najveće ZDRAVSTVENE EFEKTE, a da ni ne znate

Med je specifičan proizvod u kojem nema dodataka ni jedne druge supstance – on je i hrana i lek. Ljudi ga koriste u ishrani od praistorije, ali još uvek u medu postoje materije koje nauka nije otkrila. Jedna kašičica meda sadrži oko 21 kaloriju, a sastoji se uglavnom od voćnog šećera, fruktoze, glukoze i nešto manje maltoze i bogat je složenim ugljenim hidratima

Objavljeno: 21.07.2023. 12:45h > 14:06h

Med je specifičan proizvod u kojem nema dodataka ni jedne druge supstance – on je i hrana i lek. Ljudi ga koriste u ishrani od praistorije, ali još uvek u medu postoje materije koje nauka nije otkrila. Jedna kašičica meda sadrži oko 21 kaloriju, a sastoji se uglavnom od voćnog šećera, fruktoze, glukoze i nešto manje maltoze i bogat je složenim ugljenim hidratima.

-Med ne može biti zdrav, jer ne postoji bolestan med, može biti samo zdravstveno ispravan, a to je onaj proizvod koji se adekvatno izvadi iz košnice i pravilno skladišti. Svaki med ima skoro ista biološka svojstva. Pre svega, med obezbeđuje ishranu bogatu vrednim biološki aktivnim materijama koje ne možete naći ni u jednoj drugoj hrani. Medom mogu značajno da umanje gastrične tegobe, bez obzira na to da li je njihov uzrok višak ili manjak kiseline. Preporučuje se i dijabetičarima, smatra se da može da reguliše i nivo holesterola, triglicerida – kaže za portal eKlinika predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i direktor Doma zdravlja u Aleksincu epidemiolog dr Rodoljub Živadinović.

Dovoljna je jedna kašičica meda dnevno

foto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

Brojni enzimi koje pčele ugrađuju u med, pokazuju blagotvorno delovanje na ljudski organizam. Nauka je dokazala da ti enzimi pozitivno utiču na mehanizme koji čine okosnicu našeg imunskog sistema, priča dr Živadnović.

-Med obiluje sastojcima biljnog porekla koji pristižu putem nektara, medljike ili medne rose. Flavonoidi su veoma važni za biološki efekat meda na ljudski organizam. Farmaceuti su pokušali da flavonoide smeste u kapsule i prodaju ih, ali efekat koji se time postiže, tek je deo onoga što se dobija kada se redovno koriste pčelinji proizvodi, makar i u najmanjim količinama, od samo jedne kašičice njihovih mešavina dnevno – navodi dr Živadinović.

Kada med ima najveće efekte?

Kod konzumiranja meda najvažnije je da ga koristite kada je što svežiji. Med proizveden u poslednje dve godine ima najveće zdravstvene efekte, objašnjava dr Živadinović, iako se med može, kako dodaje, bezbedno čuvati i hiljadama godina.

Pokvariti se ne može, ali biološki efekti ipak, se vremenom umanjuju. Biološki aktivne materije se u njemu lagano, ali sigurno razgrađuju ako duže stoji. Obavezno čuvajte med daleko od svetlosti, jer ona razgrađuje enzime u medu. Kada kupujete med od pčelara sa tezgi, zamolite ih da vam daju teglu koja nije bila izložena svetlosti. Savet je da se koristi med u kristalu, jer on ima najbolja svojstva – poručuje dr Rodoljub Živadinović.

Kao objašnjava da se med može lako dekristalisati, tako što se tegla meda stavi u vodu zagrejanu na najviše 45 stepeni. Čim se med otopi izvadite ga iz tople vode.

Bonus video:

(Espreso/Eklinika)