uživajte u njemu
ZA OVAKVIM BOSANSKIM SOMUNOM POLUDEO CEO SVET: Proglašen je za jednu od NAJBOLJIH POGAČA, ništa mu nije ravno
Recept je lagan, pa ako želite možete bosanski somun napraviti i kod kuće
Ako spadate među one koji obožavaju testo i pogače, ova lista će vam biti posebno zanimljiva. Taste Atlas objavio je listu najboljih pogača na svetu.
Iako ističu da nije u pitanju završna ocena, već samo promocija izvrsnih kuhinja sveta, šokiraće vas koji popularni hlebovi su završili na kom mestu.
Taste Atlas kaže kako se njihove liste temelje na ocenama publike. A bosanski somun, popularna pogača na Balkanu koja se služi uz ćevape, završila je u top 15 najboljih pogača na svetu, uz nekoliko indijskih i italijanskih hlebova.
Kao najbolja pogača, ocenjena je malezijska roti canai. Na suprotnoj strani, na poslednjem mestu našao se indijski bhakri. Somun se na veliko iznenađenje našao ispred poznate italijanske fokače i meksičke tortilje.
Recept je lagan, pa ako želite možete bosanski somun napraviti i kod kuće.
Sastojci:
900 g brašna
300 ml toplog mleka
300 ml tople vode
20 g soli
20 g svežeg kvasca ili 10 g suvog kvasca
ulje
seckani peršun
Priprema:
Pomešajte brašno i so, pa dodajte kvasac, dobro izmrvljen. U to sipajte mleko i vodu pa zamesite meko testo. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem te ostavite da se digne. Nakon dizanja, testo izvadite iz posude i stavite na radnu ploču koju ste pobrašnjavili.
Razdelite ga na osam delova, pa od njih napravite kuglice. Svaku razvaljajte tako da u promeru ima nekih 20 cm. Pecite svaki komad u tiganju s obe strane dok se somun ne naduva i ne dobije zlatnu boju. Na kraju svaki somun premažite uljem još bolje maslinovim, u koje ste umešali naseckani peršun, piše 24sata.hr.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/24 sata)