Katarina torta, Foto: Printscreen/ Youtube/ Hrana i Vino MKD
od srpskih plodova
TRADICIONALNA FANTAZIJA SA ORASIMA: Lakše se sprema od bilo koje druge TORTE sa korama - čuvena KATARINA
Preukusna Katarina torta vas neće razočarati, a sprema se lakše od drugih torti sličnog tipa
Objavljeno: 20.07.2023. 17:42h
Ivona Jelić
Ova torta je najpoznatija tradicionalna torta u Srbiji, barem je to nekada bila. Kora se pravi od našeg omiljenog sastojka, oraha, a mnogo je jednostavnija od mnogih čija se kora priprema od ovog orašastog ploda.
Obe kore se pripremaju vrlo jednostavno, a za fil vam ne treba mnogo vremena. U pitanju je Katarina torta, i verujte mi da ćete je obožavati:
Sastojci:
- 7 jaja
- 7 kasika secera
- 7 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 3 kašike rendane čokolade
- 5 belanaca
- 200 gr šećera
- 150 gr seckanih oraha
- 100 gr suvog grožđa
- 4 kašike brašna
- 2 kašike ulja
- 5 žumanaca
- 2 cela jaja
- 8 kašika šećera
- 200 gr maslaca
- 4 kašike prah šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
- Prvu koru napraviti na sledeći način: Umutiti 7 celih jaja sa 7 kašika šećera. Potom dodati 7 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 3 kašike rendane čokolade. Kada je umućeno podeliti masu i ispeći u 2 kore.
- Obratite špažnju, druga korija se priprema drugačije! Umutite 5 belanaca sa 200 g šećera. Dodati 150 gr seckanih oraha, 100 g suvog grožđa, 4 kašike brašna i 2 kašike ulja. Dobijenu masu ispeći u plehu podmazanom maslacem.
- Fil se pravi tako što umutite 5 žumanaca sa sa 8 kašika šećera i kuvati na pari. Kada je kuvano ohladiti i dodati 200 gr maslaca koji je prethodno umućen sa 4 kašike prah šećera. Dodati 1 kesicu vanilin šećera.
- Filovanje je jednostavno, istim redosledom kao što ste pravili delove, Znači prva kora, fil, druga kora, fil, prva kora i cela torta se maže ostatkom fila, a možete je ukrasiti kako god vam je volja.
MRTVA TRKA! PORODICA ZA JEDAN POEN POBEDILA I DOBILA POVLASTICE U POLUFINALU: Svetski recepti za koje će vas svi pitati odakle vam:
(Espreso/ Recepti.com)