tope se u ustima
OVAKO MEKANE STARINSKE KROFNE MORATE DA NAPRAVITE: Tajnu POSLASTICE znaju naše BAKE, recept JE NEPOGREŠIV
Starinske krofne kao što spremaju naše bake morate da probate
Svi smo ljubitelji krofni, a još ako su mekane i bakine nema nikakve greške.
Bilo da su punjene kremom ili džemom tope se u ustima.
Recept zapišite i iskoristite ga za svaku priliku.
Sastojci:
2 kašičice suvog kvasca
2 kašike tople vode
malo šećera
650 g pšeničnog brašna
1 šolja toplog mleka
55 g neslanog putera
1 kašika šećera
3 žumanceta
so
Priprema:
U vodi rastopite šećer i suvi kvasac i ostavite da "nadođe" do 10 minuta ili dok smesa ne postane penasta.
Pomešajte brašno, šolju toplog mleka, puter sobne temperature, žumance, šećer i so, pa kad malo promešate, dodajte nadošli kvasac. Mutite mikserom na manjoj brzini sve dok se lepo ne sjedini. Možete povećati brzinu, ali posle toga morate rukama da oblikujete testo.
Ono treba da bude malo lepljivo na dodir, ali pazite da ne postane rastegljivo i gumeno.
Drugu činiju namažite puterom, pa prebacite testo u nju, te i preko testa namažite puter. Pokrijet krpom i ostavite na toplom od sat do dva da lepo nadođe, dok se ne udvostruči.
Testo oklagijom razvaljajte i modlom po želji napravite krugove, pa ih poređajte na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Ponovo ih prekrijte krpom i opet ostavite da se dižu ovog puta od 45 do 60 minuta.
U dublji lonac sipajte ulje i pustite da se lepo zagreje. Ubacite krofne u vrelo ulje, taman onoliko koliko može u lonac da stane. Kada postane zlatna jedna strana, okrenite na drugu.
Vadite ih i ocedite na ubrusu. Punite ih nadevom po želji.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Telegraf)