Punjene paprike, Foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

RECEPT

FANTASTIČAN LETNJI RUČAK IZ TRADICIONALNE SRPSKE KUHINJE: Punjene paprike će vas DOBRO NAJESTI, a NISU TEŠKE

Rukom dobro smesu izmesiti, da postane ujednačena

Objavljeno: 19.07.2023. 19:42h

Za iskusne domaćice ovo je jedno dobro poznato jelo kao ideja za ručak, dok mlađoj generaciji ostavljamo recept da pokušaju sami da naprave.

Sastojci:

1 veća glavica crnog luka800 gr mlevenog mesa

1 kašika suvog začina ( opciono )

foto: Printsceen/Youtube/ Gala Food

1 kašičica soli

1 ravna kašičica bibera ili po želji više

1 kašičica peršunovog lista

150g pirinča / riže

7 – 8 komada većih babura paprika

100 ml ulja

1 puna kašika mekog brašna

1 kašičica mlevene, crvene paprike

500 – 750ml paradajz soka

Priprema:

Crni luk sitno iseckati. Mlevenom mesu dodati crni luk i navedene začine, kao i opran pirinač. Rukom dobro smesu izmesiti, da postane ujednačena.

foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Opciono se stavlja jedno jaje, može i nemora. Neko stavi, a neko ne. Papriku oprati pa joj odstraniti peteljku i seme ( izdubiti je ). Napuniti nadevom papriku, ali ne baš skroz do vrha jer će smesa da nabubri.

Nije potrebno ičim zatvarati jer je masa kompaktna i neće cureti napolje. U veći lonac sipati ulje i zagrejati. Dodati brašno i mešati dok ne postane blago žute boje.

Zatim dodati crvenu papriku, mešati 30ak sekundi pa naliti paradajz sok i otprilike litru vode. Poslagati papriku i naliti vode ako fali još, kako bi paprika bila prelivena.

Staviti da se juva na jaču vatru pa pre nego što provri smanjiti na srednju do slabiju i ostaviti 90 minuta da se kuva. Paziti da voda ne uvri, ako je potrebno malo doliti vrele vode. Na kraju probadi čorbu, ako je potrebno dosoliti i posuti peršunovim listom.

Servirati toplu.

(Espreso/Trpeza)