recept
NAPRAVITE TURSKI KEBAB U SVOJOJ KUĆI U SAMO PAR KORAKA: Legendarno je DOBAR osećaćete se kao na MORU
Kebab može svako da napravi, a posebno će se dopasti ljubiteljima začinjene hrane
Recept za kebab dolazi iz Turske, a dosta podseća na ćevape. Razlika je u tome što se kebab pravi na štapićima za ražnjić i obično se griluje, a u smesu od mlevenog mesa se dodaje i ljuta paprika, kao i obična.
Ovo pikantno jelo je odličan predlog za ručak, a možete da ga služite sa lukom i lepinjom. Uživajte!
Sastojci:
250 g mlevenog junećeg mesa (može mešano)
1 ljuta paprika
1/3 crvene paprike
4 male zelene paprike
2 čena belog luka
1 kašika tucane paprike
1 kašičica soli
Za umak:
2 ljubičasta luka
prstohvat soli
2 kašike maslinovog ulja
1,5 kašike mlevenog sumaka (začin)
Priprema:
Potopite 4 drvena ražnjića u vodu na sat vremena da ne izgore prilikom pečenja.Taj korak možete da preskočite ako koristite metalne ražnjiće. U posudi pomešajte sitno seckanu ljutu papriku, kao i običnu, pa dodajte mleveni beli luk. Posolite i pobiberite, pa pospite tucanom paprikom.
Dobro sjednite rukama, pa smesu podelite na 4 jednaka dela. Pokvasite ruke i obmotajte mleveno meso oko ražnjića, a ostavite prazno 3 cm od vrha i dna ražnja. Ako se meso odvoji od ražnja, stavite u frižider na 15 minuta. Kebab možete da grilujete, da pečete ili pržite... Izbor je na vama. Isecite luk na rebarca, pa posolite.
Promešajte i sipajte maslinovo ulje, pa dodajte mleveni sumak i seckani peršun. Lepo promešajte. Stavite luk na lepinju, preko kebab i poslužite.
(Espreso/Stvar ukusa)