Luk, Foto: Printscreen/Youtube/JamieOliver

domaćice moraju znati

UZ OVU CAKU NIKADA NEĆE SMRDETI KUĆA DOK PRŽITE LUK: Taj BELI SASTOJAK je SVEMOGUĆ, domaćice dobro obratite PAŽNJU

Uz ovu caku nikada vam neće smrdeti kuća dok pržite luk

Objavljeno: 19.07.2023. 11:04h

Jela koja sadrže luk nisu baš na listi omiljenih kada je leto u pitanju. Prženje luka zna da ostavi celu kuću u dimu i smradu!

Prilikom dinstanja dominira miris luka, koji će se uvući u celu kuću, kosu i garderobu.

Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade.

Postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbeći.

foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.

Nakom seckanja crnog luka, potrebno je spustiti ga u tiganj sa zagrejanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.

Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Takođe, moguće je izbeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška.

Ovaj trik koriste i profesionalni kuvari.

Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima

(Espreso/Krstarica)