domaćice moraju znati
UZ OVU CAKU NIKADA NEĆE SMRDETI KUĆA DOK PRŽITE LUK: Taj BELI SASTOJAK je SVEMOGUĆ, domaćice dobro obratite PAŽNJU
Uz ovu caku nikada vam neće smrdeti kuća dok pržite luk
Jela koja sadrže luk nisu baš na listi omiljenih kada je leto u pitanju. Prženje luka zna da ostavi celu kuću u dimu i smradu!
Prilikom dinstanja dominira miris luka, koji će se uvući u celu kuću, kosu i garderobu.
Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade.
Postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbeći.
Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.
Nakom seckanja crnog luka, potrebno je spustiti ga u tiganj sa zagrejanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.
Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Takođe, moguće je izbeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška.
Ovaj trik koriste i profesionalni kuvari.
Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima
(Espreso/Krstarica)