slasno
KREMASTI JAFA KOLAČ KOJI JE BIO OBAVEZAN NA TRPEZAMA U JUGOSLAVIJI: Starinski recept koji su svi zaboravili
Prava letnja poslastica
Ljubitelji jafa keksa i plazma keksa uživaćcete u odličnom kremastom kolaču.
Potrebno je:
Podloga
300 grama mlevenog plazma keksa 50 grama lomljenog plazma keksa (komadi) 150 – 200 ml soka ceđene narandže 70 grama putera
Fil
4 pudinga od vanile 1 l punomasnog mleka 200 grama šećera 100 grama tamne čokolade za kuvanje 180 grama putera
Glazura
200 grama mlečne čokolade
180 ml slatke pavlake
Biće vam još potrebno i
dve kutije jafa keksa oko 150 ml soka ceđene narandže (za natapanje keksa)
Priprema:
Prvo kuvajte fil. Pomešati pudinge i šećer i dodati im 100 ml hladnog mleka i dobro izmešati. Ostatak mleka zagrejati i zakuvati kremu bez grudvica.
Odvojiti odmah u odgovarajuću posudu polovinu kreme i dodati 100 grama čokolade za kuvanje i izmešati da se sva čokolada istopi. Površine krema prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
Podloga
Mlevenoj plazmi dodati i komade izlomljenog keksa i natopiti sokom od narandže. Dodati i puter sobne temperature i zamesiti jednoličnu smesu. Posuti odgovarajući pleh (34×25 cm) sa malo mlevenog keksa i rastanjiti podlogu.
Nastavak fila
U još mlake filove dodati po 90 grama putera sobne temperature i dobro izmešati mikserom oba fila. Na rastanjenu koru staviti prvo tamni fil, zatim poređati jafa keks (malo ga natopiti u soku od narandže, ne previše) pa preko keksa rasporediti i poravanti svetli fil.
Glazura
U odgovarajućoj šerpici izlomiti čokoladu i preliti slatkom pavlakom. Zagrevati na laganoj vatri, mešajući da se sva čokolada istopi. Preliti preko svetlog fila i ostaviti kolač na hlađenje. Obavezno ostaviti kolač da prenoći i obavezno ga držati u frižideru.
Nadamo se da ćete probatiovaj recept za jafa kolač. Prijatno!
(Espreso/Trpeza)