recept
LEDENA POSLASTICA SPREMNA ZA 20 MINUTA KOJA ĆE VAM BITI OMILJENIJA OD SLADOLEDA: Ovako se sprema ITALIJANSKI kolač
Ledeno uživanje u borbi protiv tropskog talasa
Potrebno vam je nešto za borbu protiv tropskog talasa. Imamo pravi recept za vas. U pitanju je kolač semifredo ili semifredo. To je italijanska vrsta smrznute poslastice.
Njegovi glavni sastojci su žumance, šećer i pavlaka, a neodoljiva tekstura je poput smrznutog musa. Španski pandan takve poslastice naziva se semifrio.
Nastala je još u 19. veku, ali popularnost je stekla tek početkom 20. veka.
Semifredo najviše podseća na sladoled, pa je odlična letnja poslastica koja se vrlo jednostavno pravi.
Osnovu imate, a na vama je da upotrebite maštu i dodate nove ukuse. Recimo, možete ubaciti bobičasto voće, bademe, pistaći, pečeni lešnik, breskve, limun, nutelu, plazma keks… šta god volite.
Vreme pripreme:
20 minuta plus hlađenje
Sastojci:
1 celo jaje
100 g šećera
500 ml slatke pavlake
250-300 g eurokrema
Priprema:
1. U šerpu sipajte oko dva centimetra vode i stavite je da se zagreva. U drugu posudu stavite jaje, žumanca i šećer, pa sve stavite na šerpu kako biste kuvali fil na pari. Od momenta kada voda provri mešati jaja sa šećerom 10 minuta.
2. Zasebno umutite slatku pavlaku da dobijete šlag. Sklonite žuti fil sa vatre i odmah sipajte u slatku pavlaku i izmešajte.
3. Pleh za hleb obložite papirom za pečenje. Stavite pola dobijene mase, poravnajte malo, pa sipajte po sredini omekšali krem.
4. Premazažite preko ostatak mase i poravnajte. Zatim špatulom malo prošarajte kroz kalup kako bi se sve malo pomešalo sa kremom. Opet poravnajte gornju površinu i stavite da se hladi, najmanje četiri sata u zamrzivač. Posle samo okrenite na tacnu, a može i da ostane u kalupu. Ukrasite po želji.
Bon appetit!
(Espreso/24sedam)