Krofne, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja
RECEPT
BEZ PRŽENJA U DUBOKOM ULJU, KROFNE IZ RERNE MEKE KAO DUŠA: Za ovo SRPSKE DOMAĆICE nisu imale pojma, a svi ih VOLE
Krofne iz rerne ukusnije su od prženih, a evo i recepta
Objavljeno: 17.07.2023. 10:29h
Marija Marković
Krofne su jedan od najvoljenijih sroskih slatkiša, ali, malo koja domaćica zna da se mogu i peći, a ne samo pržiti. Ovaj recept će vas oduševiti!
Sastojci:
- 40 gr svežeg kvasca
- 900 gr oštrog brašna + oko 100 gr za premesiti i oblikovati ( mekog )
- 4 cela jaja
- 300 ml jogurta
- 200 ml vode
- 150 gr šećera + oko 150 da se uvaljaju krofnice
- 150 gr margarina + 100 za premazivanje
Priprema:
- U mlaku vodu izmrviti kvasac i staviti kašiku šećera i promešati.
- U posudu staviti svo brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin i kvasac koji je odstajao par minuta.
- Varjačom sjediniti testo.
- Biće mekano i lepljivo ali tako treba.
- Dobro izraditi varjačom.
- Ostaviti da kisne sat vremena, da se udvostruči.
- Kada je testo nakislo posuti brašnom radnu površinu, istresti testo i premesiti lagano i polako.
- Posuti opet brašnom površinu i testo pa oklagijom razvući na debljinu 1 – 1,5 cm, pa manjom čašom umačući u brašno vaditi krofnice i slagati u pleh koji ste premazali onim drugim margarinom.
- Od ove mere dobićete tri tepsije krofnica. Verujte da nije puno.
- Ostaviti prvu tepsiju da kisne 15 minuta pa uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
- E tek onda vaditi drugu turu krofnica, da vam ne bi prekisle ako ih budete vadili kad i prve.
- Kada se rerna zagrejala a krofnice udvostručile stavite da se peku dok ne dobiju svetlo brapn boju.
- Dok se peku otopite ostatak margarina i čim izvadite iz rerne krofnice odmah ih premaćite i uvaljajte u šećer i mešavinu šećera i cimeta. Ja lično volim ovu drugu kombinaciju.
(Espreso/Alo!)