Bomba torta, Foto: Printscreen/ Youtube/ Kuvajmo Blogovski

BOMBASTIČNA JE

RECEPT ZA OVU TORTU JE SVAKA DOMAĆICA U JUGI ZNALA: Danas se svi UTRUKUJU za recept samo zbog 1 SASTOJKA

Tako je i ova bomba torta nekada bila nezaobilazna na trpezama

Objavljeno: 14.07.2023. 12:50h

Stare recepte za torte svi pamtimo još iz detinjtva jer njihov ukus ne može da se zaboravi.

Tako je i ovaj bomba torta nekada bila nezaobilazna na trpezama, a danas se retko koja od njih sprema.

Istopiće vas samo čitanje recepta, a kamoli kad je probate.

foto: Printscreen/Youtube/Nerkina kuhinja

Potrebno je:

Za koru:

6 jaja

6 kašika šećera

200 g mlevenih oraha

2 kašike brašna

1 kašikica praška za pecivo

Fil:

FOTO: Printscreen/Youtube/Nerkina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Nerkina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Nerkina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Nerkina kuhinja

250 g maslaca ii margarina

300 g mleveneg keksa

200 g mlevenih oraha

6 žumanaca

150 ml gustog soka od breskve

200 g šećera

Karamelizovani šne od belanaca:

foto: Printscreen/Youtube/Nerkina kuhinja

6 belanaca

12 kašika šećera

6 kašika šećera za karamel

Priprema:

Za koru – Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo.

Peći u kalupu prečnika 27 cm. na u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Za fil – Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minutam, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.

foto: Printscreen/Youtube/Nerkina kuhinja

Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.

Na kraju pripremiti i šne od belanaca.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Ja mutim tako što krenem sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pena.

foto: Printscreen/Youtube/Nerkina kuhinja

Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperatuti.

Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.

Bonus video:

(Espreso/Trpeza.alo.rs)