Pekmez od kajsija, Foto: Printscreen/Youtube/kuhajipeci
preukusno
STARINSKI DOMAĆI PEKMEZ OD KAJSIJA: Omiljeni SRPSKI SLATKIŠ, kao stvoren za VREO HLEB i margarin (RECEPT)
Domaći pekez od kajsija koji će vas vratiti u detinjstvo
Objavljeno: 14.07.2023. 12:38h
Marija Marković
Srbi obožavaju pekmeze i domaće džemove. Napravite ovu domaću poslasticu i oduševitecelu porodicu!
Sastojci
- 2 kg očišćenih kajsija
- 700 g kristal šećera
- 1 kesica Džemfix extra 2:1
- 2 kašike kristal šećera
Priprema
- Ja nikada ne radim pekmez odmah kada ima kajsija na pijaci već kupim kajsije na pijaci, operem ih i očitim od koštica, isečem na polovine i polovine kajsija stavim u zamrzivač na ravnu površinu da se pojedinačno zalede, pa kada se zalede prebacim u kesu i ostavim u zamrzivaču do upotrebe. Noć pre nego što ću raditi pekmez izvadim kajsije iz zamrzivača.
- Zaleđene polovine kajsija posipam šećerom. Posudu pokrijem da kajsije ne bi potamnile i ostavim preko noći da se odlede.
- Drugi dan počnem sa daljim radom. Naredni dan štapnim blenderom usitniti smesu. U jednu posudu izručiti sadržaj kesice Džemfix extra i pomešati ga sa 2 kašike šećera, te ostaviti pri ruci do upotrebe.
- Usitnjenu smesu kajsija staviti u veću šerpu te staviti kuvati na srednju temperaturu, uz stalno mešanje. Mešanje je potrebno da bi se masa jednolično kuvala, a ujedno da bi pekmez bio svetle boje. Nakon 20 minuta kuvanja (ako ostaje trag na dnu posude kada se prođe varjačom) dodati Džemfix sa šećerom i kuvati uz stalno mešanje 10 minuta.
- Smanjiti temperaturu. Uzeti malu šerpu i u nju prebacivati po 2 kutlače ukuvane smese i kuvati oko 5-8 minuta i odmah sipati u zagrejanu teglu.
- Postupak ponavljati dok se sva smesa ne utroši. Ostaviti tegle otvorene dok se pekmez u teglama ne ohladi i onda tegle zatvoriti. Ove godine sam od ove količine dobila 2 tegle od 750 gr. i još oko 300 gr.
(Espreso/Recepti.com)