recept
ZDRAV I LAGAN DORUČAK IDEALAN ZA LETNJE DANE: Fritata sa BLITVOM osvežavajuće jelo koje ćete OBOŽAVATI
Blitva je sjajna namirnica koja češće treba da se nađe u našem jelovniku
Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada u red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani. Ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.
Osim što čuva zdravlje ljudskog srca, blitva se brine o nivou šećera u krvi, čuva kosti, brine o sistemu za varenje i probavi.
I ovo do sada nabrojano dovoljan je razlog da se nađe na vašem meniju. Najčešće se jede kao prilog uz ribu, pa smo vam nedavno napisali i recept za dalmatinsko varivo, a sada je vreme da je iskombinujemo nešto drugačije.
Ako želite da je češće uvrstite u svoju israne, ovaj recept za zapečenu blitvu, takozvana fritata sa blitvom sjajan je obrok.
Vreme pripreme:
80 minuta
Sastojci:
5 mladih krompira (narezanih na kockice)
1 veza blitve
1 čen belog luka, usitnjenog
12 jaja
1/2 šoljice grčkog jogurta
mala šaka naseckanog vlašca
1 šoljica narendanog sira
2 kašičice maslinovog ulja
prstohvat soli i biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pomešajte krompir s jednom kašičicom maslinovog ulja, soli i biberom.
Pecite ga u vatrostalnoj posudi oko 30 minuta dok ne omekša.
Za to vreme na srednje jakoj vatri zagrejte drugu kašičicu maslinovog ulja, dodajte blitvu i 1/4 šoljice vode, te poklopite na pet minuta.
U blitvu dodajte beli luk, pa ostavite još malo da se kuva. Dodajte so i biber u blitvu i pustite da se ohladi.
U srednjoj posudi umutite jaja i grčki jogurt, pa dodajte vlašac i mešajte dok se ne sjedini. Začinite biberom i solju.
Podesite temperaturu rerne na 175 stepeni. U posudi za pečenje rasporedite slojeve krompira, blitve i rendanog sira, pa potom prelijte mešavinom jogurta i jaja.
Pecite oko 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
(Espreso/24sedam)