Fritata, Foto: Printscreen/Youtube/Adam Ragusea

recept

ZDRAV I LAGAN DORUČAK IDEALAN ZA LETNJE DANE: Fritata sa BLITVOM osvežavajuće jelo koje ćete OBOŽAVATI

Blitva je sjajna namirnica koja češće treba da se nađe u našem jelovniku

Objavljeno: 16.07.2023. 07:15h

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada u red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani. Ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.

Osim što čuva zdravlje ljudskog srca, blitva se brine o nivou šećera u krvi, čuva kosti, brine o sistemu za varenje i probavi.

foto: Printscreen/Youtube/Adam Ragusea

I ovo do sada nabrojano dovoljan je razlog da se nađe na vašem meniju. Najčešće se jede kao prilog uz ribu, pa smo vam nedavno napisali i recept za dalmatinsko varivo, a sada je vreme da je iskombinujemo nešto drugačije.

Ako želite da je češće uvrstite u svoju israne, ovaj recept za zapečenu blitvu, takozvana fritata sa blitvom sjajan je obrok.

Vreme pripreme:

80 minuta

Sastojci:

5 mladih krompira (narezanih na kockice)

1 veza blitve

1 čen belog luka, usitnjenog

12 jaja

1/2 šoljice grčkog jogurta

mala šaka naseckanog vlašca

1 šoljica narendanog sira

2 kašičice maslinovog ulja

prstohvat soli i biber

foto: Printscreen/Youtube/ KAZAN

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pomešajte krompir s jednom kašičicom maslinovog ulja, soli i biberom.

Pecite ga u vatrostalnoj posudi oko 30 minuta dok ne omekša.

Za to vreme na srednje jakoj vatri zagrejte drugu kašičicu maslinovog ulja, dodajte blitvu i 1/4 šoljice vode, te poklopite na pet minuta.

U blitvu dodajte beli luk, pa ostavite još malo da se kuva. Dodajte so i biber u blitvu i pustite da se ohladi.

U srednjoj posudi umutite jaja i grčki jogurt, pa dodajte vlašac i mešajte dok se ne sjedini. Začinite biberom i solju.

Podesite temperaturu rerne na 175 stepeni. U posudi za pečenje rasporedite slojeve krompira, blitve i rendanog sira, pa potom prelijte mešavinom jogurta i jaja.

Pecite oko 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.

(Espreso/24sedam)