ODLIČNA FORA
POSLUŠAJTE TRIK VELIKOG KUVARA I HLEB VAM SE NIKAD VIŠE NEĆE MRTVITI: Probajte ovo, provereno radi
U radnjama se svežina provjerava „pipanjem“, odnosno pritiskanjem peciva
Niko ne voli hleb i peciva „od juče“, pa čak ni star nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je svež, misleći na to da li je skoro izašao iz pećnice.
U radnjama se svežina provjerava „pipanjem“, odnosno pritiskanjem peciva, pa tako ćete u svakoj prodavnici videti takozvane „profesionalne pipače“, obično starije ljude koji ovom tehnikom proveravaju na desetine hljebova pre nego što ih kupe.
Ukoliko se nakon pritiskanja, testo brzo vrati u prvobitno stanje – svež je. Ukoliko ostane „spljošten“, bolje da ga zaobiđete.
Ako pripremate hleb kod kuće, verovatno ste primetili da obično brže ostari i postane mrvičast nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari, pa su testa dugo svježa i meka poput pamuka?
Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci.
„Rok trajanja pekarskih proizvoda, hlebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hleb dugo ostaju sveže i ne mrve se“, objašnjava profesionalni kuvar iz „Haggis Pub & Kitchen“.
Bonus video
(Espreso/Krstarica)